09:51 26.02.2018

Розшукуваного в 30 країнах світу хакера затримали в Україні - МВС

2 хв читати
Розшукуваного в 30 країнах світу хакера затримали в Україні - МВС

Департамент кіберполіції Національної поліції України затримав хакера, якого розшукували правоохоронці 30 країн світу.

"Поліцейські виявили в нього паспорт громадянина України на ім'я іншої особи, за яким зловмисник прибув до столиці. Також під час обшуку на орендованій ним квартирі поліцейські вилучили ноутбук, гроші та флеш-накопичувачі", - повідомляє прес-служба МВС України в соцмережі Facebook у понеділок уранці.

За інформацією відомства, організатора міжнародної злочинної платформи, відомої як Avalanche, яка щодня інфікувала в усьому світі до півмільйона комп'ютерів, затримали в неділю в Києві.

"Сьогодні, 26 лютого, суд обиратиме йому запобіжний захід у місті Полтаві", - йдеться в повідомленні.

Особа затриманого поки що не розкривається, проте в Департаменті кіберполіції Нацполіції України розповіли, що в ліквідації злочинної мережі були задіяні правоохоронці 30 країн. 30 листопада 2016 року поліцейські провели міжнародну спецоперацію з ліквідації цієї кібермережі, яка працювала 7 років. Тоді в Полтаві правоохоронці затримали й організатора цієї злочинної діяльності - 33-річного місцевого жителя.

"1 грудня 2016 року Жовтневий районний суд м. Полтави розглянув клопотання представника Генеральної прокуратури України про його арешт. У виборі саме такого запобіжного заходу суд відмовив, після чого підозрюваний зник із зали суду. Пізніше його оголосили в міжнародний розшук", - зазначили в департаменті.

Згідно з українським законодавством, йому інкримінують причетність до скоєння кількох кримінальних злочинів: ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 361, ч. 2 ст. 342 і ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

"Водночас прокуратура Вердена і поліція Люнебурга (ФРН) розслідують кримінальну справу щодо міжнародної платформи злочинної інфраструктури, відомої як Avalanche, яка використовувалася як майданчик для запуску та управління масових глобальних шкідливих атак і відмивання грошей. У Німеччині, за оцінками експертів, це спричинило збитки на понад 6 млн євро. Крім того, грошові втрати, пов'язані зі здійсненими за мережею Avalanche кібератаками, за попередніми підрахунками, сягають сотень мільйонів євро в усьому світі", - розповіли в Департаменті кіберполіції Нацполіції України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА