08:13 05.02.2018

Забудовник ЖК Sundance у Києві судиться з Мінкультом за скасування наказу про захист історичної долини Дніпра

3 хв читати
Забудовник ЖК Sundance у Києві судиться з Мінкультом за скасування наказу про захист історичної долини Дніпра

ТОВ "Нова Слобідка" і "ЛВ-Холдинг" (обидва - Київ), власники проекту будівництва житлового комплексу (ЖК) Sundance на вул. Микільсько-Слобідській у Києві, подали позов до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою скасувати внесення до Держреєстру нерухомих пам'яток України ландшафту Київських гір і долини Дніпра.

"Забудовник хоче скасувати наказ Міністерства культури (№58/0/16-10 від 2010 року - ІФ) стосовно пам'ятки "Історичний ландшафт Київських гір і долини Дніпра". Він подав позов до суду, що облікову документацію неправильно сформовано. Скасування цього наказу призведе до того, що забудовники зможуть не погоджувати документацію з органами культурної спадщини", - повідомив заступник директора департаменту культури КМДА, начальник управління охорони культурної спадщини Києва Олександр Никоряк у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Згідно з даними Єдиного реєстру судових рішень, "Нова Слобідка" і "ЛВ-Холдинг" подали відповідний позов у 2016 році.

На думку забудовників, оприлюднену в судових матеріалах, наказ Мінкульту не містить подробиць, що дають змогу визначити перелік складових пам'ятки "Історичний ландшафт Київських гір і долин Дніпра".

При цьому суд дійшов висновку, що позивач не міг дізнатися і встановити, яку саме територію охоплює наказ Мінкульту. Крім того, суд визнав неможливим встановити, коли було опубліковано оспорюваний наказ.

У січні 2018 році суд відмовив Мінкульту в закритті цієї справи.

"Унаслідок будівництва (на Микільсько-Слобідській - ІФ) було частково знищено пам'ятку "Історичний ландшафт Київських гір і долини Дніпра". Крім того, ми знаємо, що діє рішення про охорону ландшафту вздовж Лівого берега та Микільської Слобідки. Однак це не зупинило подальшу забудову пам'ятки", - заявила народний депутат від "БПП" Наталія Новак на засіданні підкомітету зі взаємодії з громадянським суспільством комітету Верховної Ради щодо запобігання та протидії корупції.

Крім того, за її словами, будівництво на Микільсько-Слобідській розташоване всередині прибережної захисної смуги (ПЗС).

Відповідно до Земельного кодексу України, берегова захисна смуга для великих річок становить зону завширшки 100 м уздовж берега річки. Кодекс забороняє будівництво на території ПЗС будь-яких споруд, крім гідротехнічних, навігаційних і гідрометричних.

Водночас, за даними земельного кадастру, ділянка забудови на Микільсько-Слобідській розташована в межах 100 м від лінії берега.

Отже, на думку Н.Новак, забудовник одночасно порушує положення Земельного кодексу про використання ПЗС і законодавство про охорону культурної спадщини, не отримавши дозволу на будівництво від департаменту культури КМДА.

За інформацією КМДА про земельні ділянки комунальної власності, здані в оренду, ділянку за адресою вул. Микільсько-Слобідська, 7-9 терміном на 5 років орендує "ЛВ-Холдинг". Цільове призначення ділянки - будівництво та експлуатація багатофункціонального комплексу. Орендна ставка становить 5%.

За даними агентств нерухомості, ЖК Sundance передбачає будівництво трьох багатоповерхових будинків комфорт-класу.

ТОВ "Нова Слобідка" зареєстровано у 2010 р. Власниками підприємства зазначені Юлія Лабенська й Олександр Стельмащук.

Розмір статутного капіталу становить 10 тис. грн.

ТОВ "ЛВ-Холдинг" зареєстровано у 2004 році, його власниками є Олександр Пугач (98%) і Андрій Поминальний.

Статутний капітал становить 20,5 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА