13:18 30.11.2017

Туреччина та РФ обміняли Чийгоза й Умерова на двох російських агентів, стверджує нардеп Вінник

2 хв читати
Туреччина та РФ обміняли Чийгоза й Умерова на двох російських агентів, стверджує нардеп Вінник

 Обмін засуджених окупаційною російською владою лідерів кримськотатарської громади Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза на двох російських агентів Олександра Смирнова і Юрія Анісімова між Туреччиною та РФ здійснили для відбування ними покарання у відповідних країнах, стверджує народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Іван Вінник.

"Потрібно, насамперед, розібратися в процесі, як було звільнено Умерова та Чийгоза й Анісімова зі Смирновим. Насправді їх звільняла у випадку Криму російська влада. Їх не амністували, їх не звільняли від покарання, тому що їх уже було засуджено, і їх не помилували", - розповів І.Вінник в ефірі каналу "112" у четвер.

"Відбувся просто обмін в'язнями, засудженими, для того, щоб вони відбували покарання на території іншої держави", - заявив народний депутат, пояснивши, що юридично звільнені росіяни почали відбувати покарання в РФ, а І.Умеров і А.Чийгоз мали б відбувати покарання в Туреччині.

І.Вінник зазначив, що президент України домовлявся зі своїм турецьким колегою про те, що коли до Туреччини прибудуть лідери кримськотатарської громади, їх одразу звільнять. "І це вже було рішення турецького президента їх звільнити від покарання. А в разі Анісімова та Смирнова, припускаю, - російського президента", - додав він.

У свою чергу адвокат І.Умерова Марк Фейгін в ефірі каналу "112" зазначив, що йому невідомо про обмін його підзахисного та А.Чийгоза на агентів РФ.

Водночас він припустив, що це може бути правдою. "Це видається дуже правдоподібним", - сказав М.Фейгін і припустив, що ця інформація ЗМІ може підтвердитися.

Як повідомлялося, 11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив А.Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. 27 вересня Сімферопольський районний суд оголосив вирок у справі І.Умерова та призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

25 жовтня їх передали Туреччині, після чого вони мали прибути в Україну. Їх звільнено від кримінальної відповідальності, але їм заборонено проживати в Криму, у зв'язку з чим вони працюватимуть у Києві.

26 жовтня звільнені з російського ув'язнення заступники голови меджлісу кримськотатарського народу зустрілися з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і подякували йому за докладені зусилля щодо їх звільнення, а також звернулися до нього з закликом допомогти іншим незаконно переслідуваним, заарештованим і засудженим у Криму кримським татарам, українцям, людям інших національностей.

27 жовтня лідери кримськотатарської громади прибули з Туреччини до Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під Вовчанськом ворожий дрон влучив у вантажівку, водій важко поранений - Синєгубов

Австралія виділяє Україні пакет у 100 млн доларів - міністр оборони Марлз

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА