11:11 01.11.2016

Аласанія залишає посаду гендиректора НТКУ

3 хв читати
Аласанія залишає посаду гендиректора НТКУ

Генеральний директор Національної телекомпанії України (НТКУ) Зураб Аласанія заявляє, що написав заяву про звільнення з посади за власним бажанням з огляду на проблеми з бюджетом пісенного конкурсу Євробачення-2017 і аналогічними труднощами з державним фінансуванням формованого в Україні на базі НТКУ Суспільного телебачення .

Посилання на відповідну заяву і пояснення свого рішення в інтернет-порталі "МедіаПорт" (mediaport.ua) З.Аласанія розмістив на персональній сторінці в соцмережі Фейсбук у вівторок.

З.Аласанія пояснив рішення залишити свій пост труднощами зі створенням суспільного мовника в Україні та значним психологічним навантаженням з огляду на тиск із боку громадськості та політиків. Однак, додав телеменеджер, до цього додалася відповідальність в рамках підготовки до проведення в Україні в 2017 р. пісенного конкурсу Євробачення і супутні витрати на нього "вагою в десятки мільйонів євро", витрачання яких легальним і прозорим шляхом в країні не існує.

Він підкреслив, що "двох Болівар не винесе", і платити свободою ще й не за злочин, а за добру справу - "це за межами добра і зла. І точно за межами мого розуміння відповідальності".

"Це все - про бюджет Євробачення, який наявні закони і кодекси (Податковий і Бюджетний) не дозволяють використовувати. Тільки це не вся проблема з бюджетом. Влада (руками Мінфіну) врахувала бюджет Євробачення в бюджет НТКУ на 2017 рік. Тобто від 1,2 млрд грн, передбачених законом для розвитку суспільного мовника в 2017 році, держава відбирає 450 млн грн витрат на Євробачення, 250 млн грн відбирає у вигляді плати за трансляцію, 149 млн грн відбирає витратами, і 46 млн грн комунальними платежами забирає місто. Ще 112 млн грн апріорі йдуть на міжнародну діяльність (Олімпіади, чемпіонати світу тощо). У залишку - 193 млн грн", - написав З.Аласанія.

"Владо, ти серйозно? На перебудову 32 застарілих морально, фізично і технічно підприємств? З нулем на виробництво і середньою зарплатою в 2300 грн із того залишку? І після цього говорити країні і світові, що ми будуємо суспільне мовлення?" - висловив обурення він.

Він наголосив, що ніколи не уникав відповідальності й готовий відзвітувати і відповісти за кожен крок у розвитку суспільного мовця, "за кожну копійку, витрачену на цьому безпрецедентному для країни (через це й повільного) шляху". Також менеджер додав, що за минулі два з половиною роки в НТКУ зроблено чимало.

При цьому, написав З.Аласанія, організаційна перебудова і пошуки балансу між комерційною доцільністю і суспільними потребами триватимуть і далі. Як і суспільне мовлення після Євробачення.

"А я йду у відставку зараз. Можливо, хоча б таким чином вдасться привернути увагу до проблем з бюджетом Євробачення і бюджетом майбутнього суспільного мовлення", - пояснив телеменеджер.

З.Аласанія наголосив, що "цей вчинок не є шантажем влади, він є припущенням, що в перехідний період компанію має очолити людина більш компромісна, гнучка, здатна домовлятися і давати раду протилежним інтересам та інтересантам.

При цьому гендиректор НТКУ запевнив, що він не залишатиме справ і наступні два тижні буде передавати їх тому, кого призначать.

Як повідомлялося, 26 березня 2014 р Кабінет Міністрів України призначив Зураба Аласанію генеральним директором Національної телекомпанії України.

Кандидатуру З.Аласанія запропонували представники медіа-спільноти. З ними прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зустрівся перед засіданням уряду. На основі їхньої пропозиції і було зроблено подання, зазначено в повідомленні.

З.Аласанія - журналіст, засновник і директор інформаційного агентства "МедіаПорт" (Харків).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА