14:32 30.03.2016

Україна і Австралія днями підпишуть у Вашингтоні угоду про постачання урану

2 хв читати
Україна і Австралія днями підпишуть у Вашингтоні угоду про постачання урану

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин на Вашингтонському саміті з ядерної безпеки, що триватиме 30 березня-2 квітня, підпише угоду між урядом України та урядом Австралії про співпрацю у сфері використання ядерної енергії в мирних цілях.

"Зокрема, в угоді йдеться про постачання урану з Австралії в Україну для атомної енергетики", – зазначено в повідомленні Міненерговугілля в середу.

Згідно з ним, український міністр також зустрінеться з державним секретарем США з питань енергетики Ернестом Монізом.

Міненерговугілля додає, що українська делегація, очолювана президентом країни Петром Порошенком, візьме участь у пленарному засіданні на тему "Національні заходів у сфері посилення ядерної безпеки", дискусії щодо запобігання ядерного інциденту та інших заходах саміту.

В. Демчишин у жовтні минулого року повідомляв, що Україна веде переговори з Казахстаном і Австралією щодо закупівлі уранового концентрату для диверсифікації його поставок.

Щорічні потреби українських АЕС у концентраті урану становлять близько 2,4 тис. тонн, тоді як його внутрішнє виробництво держпідприємством "СхідГЗК" на 2015 рік заплановано в обсязі 1,2 тис. тонн.

Україна, зокрема, збагачує свій урановий концентрат на потужностях "Міжнародного центру зі збагачення урану" (МЦЗУ, Ангарськ Іркутської обл., РФ), учасником якого вона є. Щорічно країна в рамках проекту постачає близько 80 тонн уранового концентрату. У вересні 2012 року МЦЗУ вперше здійснив імпорт з України уранового оксидного концентрату у формі U3O8. З отриманого матеріалу виробляється паливо, достатнє для перевантаження приблизно половини активної зони реактора потужністю 1 тис. МВт.

Президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський влітку 2015 року повідомив, що французька AREVA, запропонувавши найбільш низьку ціну, виграла конкурс на постачання збагаченого уранового продукту, що буде використаний для виробництва паливних зборок Westinghouse.

За його словами, основні обсяги поставок збагаченого уранового продукту на завод Westinghouse в Швеції припадуть на 2016 рік і вже на заводі в Вестеросі будуть випечені таблетки і виготовлені паливні збірки.

Водночас Ю. Недашковський повідомив, що концентрат урану AREVA буде самостійно купувати на ринку чи використати свій.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА