14:21 05.01.2016

16-річні українці отримуватимуть паспорти нового зразка з 11 січня

2 хв читати
16-річні українці отримуватимуть паспорти нового зразка з 11 січня

З 11 січня новий паспорт у вигляді пластикової картки отримуватимуть всі 16-річні громадяни України, які отримують паспорт вперше, а інші українці мають почекати внесення змін до законодавства, повідомив голова Державної міграційної служби (ДМС) Максим Соколюк.

"Ми очікуємо ухвалення законопроекту (№3224, що передбачає запровадження внутрішніх паспортів громадян України нового зразка - ІФ), сподіваємося, що це буде дуже швидко – наприкінці цього місяця - початку наступного", - сказав М. Соколюк на прес-конференції у вівторок у Києві.

Він розповів, що зараз для оформлення паспортів працюватимуть понад 800 станцій в 330 підрозділах державної міграційної служби по всій території України – їх список буде опубліковано на сайті ДМС. Там, де обладнання наразі відсутнє, передбачено тимчасове виготовлення паспорта громадянина України старого зразка (у вигляді книжечки), але протягом року вони будуть оснащені необхідним обладнанням.

Голова ДМС очікує, що повністю забезпечити громадян новими паспортами можна буде протягом 4 років.

Тестування обладнання для виробництва паспортів проходить з 2 по 6 січня.

Стан виготовлення паспортів можна буде перевірити на сайті ДМС. Термінів оформлення нових паспортів встановлено два: 10 (терміновий) і 30 днів (звичайний термін).

За словами М. Соколюка, для тих, хто отримуєпаспорт вперше, він буде безкоштовним. У разі заміни паспорта (старого зразка на новий, або у разі втрати) необхідно оплатити вартість бланка та адміністративні послуги.

Голова ДМС наголосив, що паспорт у вигляді пластикової картки є самостійним документом і не завжди вимагає зчитування з нього додаткової інформації. Ті ж служби, яким ця інформація знадобиться, будуть забезпечені відповідними пристроями. В ІД-карті використовується безконтактна технологія зчитування інформації, вона не є новою і масово використовується в смартфонах, планшетах та інших сучасних пристроях.

У разі ж відсутності необхідних пристроїв зчитування в різних установах передбачена можливість видачі додаткових довідок. Законом не передбачено нанесення на карту місця реєстрації та у разі якщо її потребують, наприклад, ув поліклініці, передбачена добровільна видача довідки про місце проживання в паперовому вигляді.

За словами М. Соколюка, така така міра є тимчасовою – до моменту появи зчитувальних пристроїв у всіх установах, що працюють з громадянами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посли ЄС 8 травня розглянуть План для України, необхідний для Ukraine Facility

Зеленський обговорив з прем'єром Іспанії продовження військової допомоги

Прем'єр Бельгії підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

Президенти Латвії та Фінляндії, прем'єр Іспанії візьмуть участь у Саміті миру в Швейцарії

На Одещині збито дві російські авіаракети - ПК "Південь"

На Одещині знищено морську міну - ВМС ЗСУ

Заступник глави МЗС України поінформував гендиректора ОЗХЗ про системні порушення РФ Конвенції про заборону хімічної зброї

Карандєєв виступає за створення заповідника на території урочища Китаїв у Голосіївському районі Києва

Бійці 79 ОДШБр під час ворожого штурму в районі Новомихайлівки знищили 8 російських мотоциклів й 1 БМП

Понад 3 тис. осіб уже отримали консультацію в Центрах рекрутингу української армії, понад 1 тис. - у процесі оформлення - Міноборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА