12:55 19.11.2015

Російське ембарго на імпорт української сільгосппродукції не вплине на розвиток українського АПК

2 хв читати
Російське ембарго на імпорт української сільгосппродукції не вплине на розвиток українського АПК

Заборона на постачання української сільськогосподарської продукції до Росії не вплине на розвиток українського агропромислового комплексу, вважають у Міністерстві аграрної політики та продовольства.

"Усе, що треба було зробити для "розвитку" торговельних відносин між нашими країнами, Росія вже зробила раніше, частково ще до загострення ситуації на сході, вводячи обмеження на імпорт широкого спектра продукції, починаючи від цукру та кондитерських виробів і закінчуючи овочами, м'ясною та молочною продукцією", - наведено слова міністра Олексія Павленка.

За його словами, політика економічного тиску РФ на Україну є постійною та цілеспрямованою. Аграрії та підприємства харчової промисловості вимушені були диверсифікувати ринки.

Останніми місяцями ухвалено рішення про допуск на ринок Китаю продукції української молокопереробної промисловості, Ізраїлю - харчового яйця, Єгипту - м'яса птиці.

"Ми свідомо та послідовно здійснювали переорієнтацію нашої продукції на інші ринки. І ця робота вже має результат. Як наслідок, структура експорту української аграрної та харчової продукції суттєво змінилася. Основним ринком є країни Азії, на які припадає близько 47% експорту, до країн ЄС експортується 26%, на африканські країни припадає 14% і на країни СНД - 11%", - зазначили в Мінагропроді.

При цьому зменшення товарообігу України та Росії лише протягом 2015 перевищило 70%.

За даними аграрного відомства, за січень-вересень 2015 року товарообіг із Росією становив $405 млн, при цьому експорт знизився на 75%, до $222 млн, імпорт - на 64%, до $183 млн. Основними експортними товарами за цей період були м'ясо та субпродукти, какао-паста, вина, екстракти та концентрати кави і чаю, сіль, продукти переробки плодів та овочів.

Як повідомлялося, Росія з 1 січня 2016 року включить Україну до списку країн, що підпали під продовольче ембарго.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА