17:58 13.05.2015

Пропускна система на лінії зіткнення на Донбасі обмежує можливість людей залишити зону конфлікту - СММ ОБСЄ

2 хв читати
Пропускна система на лінії зіткнення на Донбасі обмежує можливість людей залишити зону конфлікту - СММ ОБСЄ

У Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ заявляють, що введена українською владою на лінії розмежування сторін на Донбасі пропускна система істотно обмежує можливість людей залишити зону бойових дій.

"Під час моніторингу було встановлено, що пропускна система значно обмежує можливість людей залишити зону конфлікту", - розповів заступник глави СММ ОБСЄ Александер Хуг журналістам у середу на презентації тематичного звіту "Захист мирного населення і свобода його переміщення в Донецькій і Луганській областях".

Він додав, що у зв'язку з продовженням бойових дій на Донбасі уряд України ухвалив рішення зробити комплекс заходів контролю за пересуванням осіб, транспортних засобів і вантажів через лінію зіткнення. У зв'язку з цим спостерігачі ОБСЄ у рамках своєї місії проводять моніторинг цього процесу.

"Також цивільні особи мають труднощі в отриманні життєво необхідної допомоги, зокрема гуманітарної", - додав О.Хуг.

Він заявив і про труднощі в отриманні необхідних документів на територіях, де відсутні місцеві адміністративні служби й адміністрації. "Це обмежує можливість людей залишити Донбас. Людям доводиться проводити багато часу в очікуванні, щоб подати заявку на отримання перепустки", - сказав він.

СММ виробила набір рекомендацій для подолання негативних наслідків, які виникли для свободи пересування мирного населення.

У тематичному звіті "Захист мирного населення і свободи пересування в Донецькій і Луганській областях", представленому на прес-конференції, ОБСЄ закликає усі сторони переглянути і провести оцінку введення пропускної системи, ліквідувати будь-які адміністративні збори і судові переслідування за незначні правопорушення тих мирних жителів, які з урахуванням гуманітарної ситуації залишили Україну через неконтрольовані точки перетину кордону і транзитом через Росію намагалися потрапити в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА