18:36 28.04.2015

Гройсман: Визнання УПА та ОУН борцями за незалежність України не можна трактувати як недружній жест стосовно Польщі

1 хв читати

Ухвалення закону про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті, зокрема Організації українських націоналістів та Української повстанської армії, не можна трактувати як недружній жест української сторони стосовно Польщі, заявляє голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

"Мені відомо про дискусії в Польщі, що їх викликав цей закон. Трактувати його як недружній жест української сторони - помилково. Адже кожен, хто уважно прочитає цей закон, зрозуміє, що він насправді є не "антипольським", а "антирадянським", - написав він у статті в Gazeta Wyborcza, текст якої також оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

Спікер пояснив, що українці під час Революції гідності висловили позицію не лише щодо свого майбутнього, а й у питанні свого минулого. Вони виступили за очищення своєї свідомості від комуністичної ідеології, радянських штампів у трактуванні історичних подій, а за те, щоб доповнити перелік своїх героїв тими, хто боровся за відновлення незалежності України у ХХ столітті.

В.Гройсман нагадав, що цей закон ухвалено в пакеті з іншими "історичними законами", які дадуть змогу відкрити доступ громадськості до архівів НКВС/КДБ, а також увічнити перемогу українського народу над нацизмом у Другій світовій війні та засудити тоталітарні режими.

Спікер Верховної Ради В.Гройсман 29-30 квітня відвідає Польщу з офіційним візитом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА