14:42 10.12.2014

Україна провадить переговори з МВФ щодо розширення програми stand-by - глава Мінекономрозвитку

3 хв читати
Україна провадить переговори з МВФ щодо розширення програми stand-by - глава Мінекономрозвитку

Уряд України провадить переговори з місією Міжнародного валютного фонду про розширення програми фінансової допомоги, в рамках якої МВФ навесні цього року схвалив виділення Києву $17,1 млрд, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.

"Хотіли б розширити програму, тривають підрахунки", - заявив він на брифінгу в Києві в середу, коментуючи переговори з місією Фонду, яка прибула напередодні та працюватиме до 18 грудня.

Міністр уточнив, що місія вже провела перші зустрічі з НБУ, Мінфіном і МЕРТ, де було надано загальну оцінку ситуації.

Водночас він не дав додаткових коментарів щодо можливого розширення програми з Фондом, зокрема, щодо оцінки оприлюдненого Financial Times із посиланням на сам Фонд розміру необхідного додаткового фінансування в $15 млрд.

"Дуже рано від моменту переговорів із МВФ, щоб визначити конкретну цифру. Тривають переговори, які завершаться 18 грудня - найближчими днями про все дізнаєтеся", - заявив А.Абромавічус.

Як повідомлялося, Рада директорів МВФ 30 квітня схвалила кредитну програму stand-by для України в обсязі $16,67 млрд, розраховану на два роки, й на початку травня перерахував перший транш – близько $3,2 млрд. Спершу другий-четвертий транші планували відповідно на 25 липня, 25 вересня і 15 грудня 2014 року обсягом по SDR914,7 млн (близько $1,4 млрд), тоді як п'ятий-восьмий квартальні транші 2015 року - по SDR1,372 млрд. Завершальний дев'ятий транш програми в SDR686 млн, у разі дотримання термінів і умов, має бути наданий у середині березня 2016 року.

Місія МВФ працювала в Україні з метою першого перегляду програми з 24 червня до 18 липня 2014 року. У рамках першого перегляду обговорювали питання коригування макропрогнозу й державного бюджету на 2014 рік, зокрема через нестабільну ситуацію в Донецькій та Луганській областях. Рада директорів МВФ завершила перший перегляд програми та схвалила надання другого траншу 29 серпня. До того ж, він також погодився з проханням Києва та об'єднав третій і четвертий транші з метою отримання їх поточного року без зміни загального обсягу програми. При цьому другий і третій перегляди кредитної програми було вирішено також об'єднати в один.

Проте другий перегляд, що є умовою продовження фінансування, затримався через тривале формування уряду України з огляду на дострокові парламентські вибори.

Фонд зазначав, що економічна політика України загалом реалізується в рамках програми, проте конфлікт у східній частині країни негативно позначається на економіці й на загальній ситуації в країні, а компенсаційні заходи матимуть вирішальне значення для розв’язання основних програмних завдань.

За даними Мінфіну загалом у продовж 2014 року Україна отримала фінансову допомогу від міжнародних фінансових інститутів і країн-партнерів на суму $8,2 млрд і здійснила випуск ОВ ДП на суму $0,7 млрд.

"Зазначені кошти дали змогу уряду зберегти фінансову стабільність та забезпечити вчасне виконання наших зобов'язань перед кредиторами, сума виплати яким становить близько $10,7 млрд, не враховуючи $3 млрд виплати НАК "Нафтогаз України", - зазначено в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА