18:21 26.08.2014

Україна має намір відмовитися від співпраці з РФ у будівництві 3-го й 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС - Недашковський

2 хв читати
Україна має намір відмовитися від співпраці з РФ у будівництві 3-го й 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС - Недашковський

Україна має намір відмовитися від співпраці з Росією у будівництві третього й четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС), повідомив президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський.

"Російського варіанта ми взагалі не розглядаємо", - заявив він, відповідаючи на запитання журналістів щодо реалізації проекту завершення будівництва цих енергоблоків за участю російської сторони.

Ю.Недашковський нагадав, що Україна зі свого боку прийняла й затвердила безліч законодавчих і нормативних документів для нового будівництва, водночас досі проект не перейшов у стадію реалізації.

"Тому навіть у мирний час це питання (реалізації проекту з РФ - ІФ) вже було під сумнівом, не кажучи вже про теперішню ситуацію", - зазначив Ю.Недашковський.

За його словами, українська сторона нині веде великі переговори й вивчає технічні можливості максимальної локалізації, а також показники безпеки й варіанти фінансування для реалізації цього проекту з іншими партнерами.

Голова "Енергоатома" уточнив, що одним з варіантів фінансування проекту можуть бути довгострокові контракти на експорт електроенергії з цих енергоблоків до Європи.

Президент НАЕК також зазначив, що найбільш прийнятною реакторною установкою для добудови Хмельницької АЕС є водо-водяний енергетичний реактор (ВВЕР-1000), зокрема, проектною та науково-технічною документацією володіє Чехія. Цей варіант є найбільш оптимальним за логістикою, оскільки обладнання постачатимуть залізницею, тоді як інші проекти реакторних установок для майданчика Хмельницької АЕС є не дуже зручними через необхідність доставки обладнання морським і річковим транспортом.

"Саме тому для Хмельницької АЕС ми насамперед розглядаємо базу ВВЕР-1000", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

ШААС відхилив апеляційну скаргу "УЕМ" у справі про відновлення видобутку газу на Сахалінському родовищі

Графіки погодинних відключень можуть застосовуватися протягом усієї доби вівторка

У мережі поширюють фейковий лист щодо збору даних школярів для реєстру призовників - Міносвіти

Унаслідок ворожих обстрілів на Дніпропетровщині постраждав чоловік - голова ОВА

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого артобстрілу в Херсоні загинув один мирний житель, іще один дістав поранення - прокуратура

Тривають бої біля Стариці та Вовчанська на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Керівництво Ізраїлю не сприймає планів видати ордери МКС на арешт Нетаньяху і глави ізраїльського Міноборони

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА