19:37 16.12.2013

Питання підписання угоди про асоціацію з ЄС може бути порушено після переформатування влади в Україні - експерт

3 хв читати

Питання підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС, як свідомий та мотивований старт практичної політичної та економічної євроінтеграції країни, може бути винесено на обговорення з Євросоюзом після переформатування державної системи влади, вважає заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий.

Коментуючи на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" озвучене напередодні єврокомісаром ЄС Штефаном Фюле на сторінці в Twitter рішення щодо призупинення ЄС роботи з урядом України над угодою, експерт наголосив, що заява не є офіційною позицією ЄС, але водночас висловив сумнів у реальних шансах підписати угоду найближчим часом. "На мій погляд, якісь шанси підписати угоду про асоціацію з ЄС найближчим часом відсутні", - сказав він.

"Думаю, цю тему можна буде порушити після переформатування влади: лише вже із сильної, консолідованої позиції можна буде серйозно провадити переговори з ЄС", - сказав він. В.Чалий зауважив: "Коли це буде – чи народ доб'ється цього зараз, чи це буде вже після президентських виборів - це вже внутрішньополітичне питання, на яке найближчим часом різко посилиться тиск геополітичних чинників".

Аргументуючи свою думку, експерт пояснив: "На жаль, треба визнати, і уряд це фактично визнав, що серйозних розрахунків, які аргументували б українську позицію і були б представлені публічно, як до парафування угоди, так і на момент призупинення (підписання угоди - ІФ), ніяких чітких сигналів щодо результатів для секторів економіки, так і економіки в цілому, представлено не було".

"Лише буквально за тиждень до Вільнюса (саміту - ІФ) ми почули, що є питання, є проблеми", - нагадав він.

Як зазначив експерт, відстрочення в підписанні угоди дає Україні можливість провести повноцінний масштабний аналіз усієї проблематики впливу створення ЗВТ з ЄС на українську економіку.

"Таким чином, у нас є час уважно проаналізувати весь спектр питань, цифри, сектори економіки. І спільно зробити вибір громадян України на користь асоціації та економічної інтеграції з ЄС свідомим", - зазначив В.Чалий, констатувавши: "На сьогодні він багато в чому є інтуїтивним".

Як зазначив В.Чалий, численні дослідження засвідчують сьогодні збільшення в Україні прибічників асоціації з ЄС. "Проте наскільки цей вибір є мотивованим, наскільки влада готова до його імплементації - це велике питання", - констатував експерт.

"Цей перший крок має бути свідомим, із тим, щоб програма, яка потім виконуватиметься, не привела нас до розчарування та фрустрації. Щоб ми цей шанс не втратили", - наголосив він. В.Чалий нагадав: "Сьогодні економічна інтеграція у нас відбулася поки що лише у напрямку ЗВТ із СНД (діє угода - ІФ), а у напрямку ЄС ми працюємо в режимі співпраці та партнерства - маючи відповідну угоду".

"Очевидно також, що ЄС, і це відображає прийнята Європарламентом днями резолюція, побачив, що треба підкріпити угоду з Україною новими можливостями. Це стосується і лібералізації візового режиму, і економіки, і тих проблем, які ми маємо у своїх відносинах на інших напрямках", - зазначив експерт.

Водночас, наголосив В.Чалий, важливо розуміти, що відстрочення в підписанні угоди про асоціацію з ЄС може призвести до спроби розвороту України з європейського на євразійський інтеграційний напрямок. "Боюся, щоб цей розворот не призвів зрештою до крутого піке і реальної загрози розвалу країни", - резюмував заступник директора Центру Разумкова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА