11:59 06.07.2013

Серед учасників "5+2" немає консенсусу щодо підходів до врегулювання придністровського конфлікту - спецпредставник голови ОБСЄ з конфліктів

2 хв читати

Українська сторона вважає за доцільне в рамках вирішення придністровського конфлікту у форматі "5+2" перейти до обговорення політичного врегулювання, більшість учасників переговорів цю пропозицію підтримують.

"Більшість учасників, і Україна також, виходять із того, що питання політичного врегулювання, зокрема інституційні, а також питання безпеки вже перебувають в узгодженому в 2012 році порядку денному переговорів. Тому важливо обговорювати всі питання, адже до питання про статус Придністров'я рано чи пізно потрібно підійти", - повідомив спецпредставник діючого голови ОБСЄ з питань конфліктів Андрій Дещиця в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він додав, що, на думку української сторони, в рамках переговорів щодо врегулювання придністровського конфлікту не порушувати політичні питання наразі під час обговорення інших питань - це не раціонально, адже вони взаємопов'язані.

За його словами, з такою позицією України згодні Молдова, ОБСЄ, ЄС і США, однак цієї думки не підтримують придністровська сторона та Росія.

"Серед усіх учасників "5+2" немає консенсусу стосовно підходів до врегулювання конфлікту. Насамперед, ідеться про те, що Росія і Придністров'я вважають, що наразі не створено умови для обговорення питань так званого третього кошика переговорного процесу - питань політичного врегулювання", - наголосив дипломат.

А.Дещиця зазначив, що Тирасполь і Москва вважають, що спочатку варто говорити про прогрес у досягненні певного рівня довіри між сторонами конфлікту, вирішення соціально-економічних питань, і тільки після цього на певному етапі переходити до питання всеосяжного врегулювання.

"Але враховуючи, що в переговорному процесі має бути консенсус серед учасників формату "5+2", ми, з огляду на наявні позиції, поки що обговорюємо питання соціально-економічного характеру. Проте вважаємо і сприятимемо тому, щоб перейти до обговорення політичних питань урегулювання", - сказав він.

Як відомо, Україна визначила придністровське врегулювання пріоритетом під час свого головування в ОБСЄ у 2013 році.

Формат "5+2" передбачає, що Молдова та Придністров'я виступають на переговорах як сторони конфлікту, Росія, Україна - гаранти й посередники, ОБСЄ - посередник, Євросоюз і США - спостерігачі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову КАБ, в однієї жінки гостра реакція на стрес - Синєгубов

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалі - мер

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА