15:05 06.06.2013

Слiдство у справi Щербаня припинено, стверджує Власенко

2 хв читати

Досудове слiдство у справi про вбивство народного депутата Євгена Щербаня в 1996 роцi призупинено, повiдомив захисник екс-прем'єра Сергiй Власенко.

"Його призупинено згiдно з постановою (слiдчого Генпрокуратури - IФ) вiд 21 травня", - повiдомив С.Власенко кореспонденту агентства "Iнтерфакс-Україна" у четвер.

Як повiдомлялося, 26 квiтня постановою слiдчого Генпрокуратури слiдчi дiї у справi про вбивство народного депутата Євгена Щербаня в 1996 роцi, в органiзацiї якого прокуратура пiдозрює екс-прем'єра Юлiю Тимошенко, були припиненi у зв'язку з регламентованими законодавством термiнами, необхiднiстю виконання дiй у рамках мiжнародно-правових доручень. Однак 13 травня слiдство було вiдновлено i 15 травня в режимi вiдеоконференцiї з Сан-Фрацiско (США) вiдбувся допит екс-помiчника Павла Лазаренка Петра Кириченка в якостi свiдка у справi.

Пiзнiше перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмiн в iнтерв'ю "Forbes Україна" повiдомив, що найближчим часом допит iнших свiдкiв у справi в судовому засiданнi на стадiї досудового слiдства не планується.

Члена виконкому Лiберальної партiї, депутат Верховної Ради Євгена Щербаня розстрiляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька пiсля прибуття з Москви. Злочинцi зникли з мiсця подiї на автомобiлi.

Є.Щербань, його дружина i механiк померли вiд отриманих поранень. Бортiнженер лiтака помер у лiкарнi вiд вогнепального поранення в шию. Правоохороннi органи виключили полiтичну версiю вбивства i як основну розробляли кримiнальну.

У квiтнi 2003 року Апеляцiйний суд Луганської областi засудив до довiчного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квiтня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурi документи про можливу причетнiсть екс-прем'єрiв Юлiї Тимошенко i Павла Лазаренка до вбивства його батька.

18 сiчня 2013 року генпрокурор Вiктор Пшонка заявив про завершення розслiдування кримiнальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повiдомлення в пiдозрi її в органiзацiї спiльно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивiв. Санкцiя статтi, за якою їй вручено повiдомлення, передбачає довiчне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко i П. Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренка категорично спростовують свою причетнiсть до вбивства.

Починаючи з лютого, в судi на стадiї досудового слiдства були допитанi шiсть свiдкiв у справi.

Ю.Тимошенко на допитах не була присутня, хоча неодноразово заявляла про своє бажання брати в них особисту участь.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА