19:37 23.01.2013

Генпрокурор України: інформацію про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня було озвучено ще 12 років тому

3 хв читати
Генпрокурор України: інформацію про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня було озвучено ще 12 років тому

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка стверджує, що інформацію про причетність екс-прем'єра Юлії Тимошенко до організації вбивства народного депутата Євгена Щербаня було озвучено ще в 2001 році, але Ю.Тимошенко всіляко уникала відповідальності.

"Ще в 2001 році радник Лазаренка (екс-прем'єра Павла Лазаренка - ІФ) заявив про причетність Тимошенко до фінансування та організації вбивства Є.Щербаня. Тож ця інформація не нова і була озвучена ще 12 років тому. Але Тимошенко всіма можливими і не можливими шляхами весь цей час уникала відповідальності. Вона ховалася за посадами, мандатом народного депутата, політичним статусом тощо", - сказав П.Пшонка в середу під час спілкування з німецькими та українськими ЗМІ в рамках робочого візиту до Німеччини, повідомляє прес-служба Генпрокуратури України.

За словами генпрокурора, у правоохоронців, ще починаючи з кінця 90-х років, регулярно виникали питання до Ю.Тимошенко. "Але вона жодного разу не дала на них відповідей, за жодною з кримінальних справ. А їх за останні 15 років проти Ю.Тимошенко було порушено чимало", - зазначив він.

В.Пшонка також зазначив, що ступінь вини тієї чи іншої людини, так само як і міру покарання, може визначити лише суд. Він також висловив переконаність у тому, що в жодній країні світу такі злочини не залишилися би без уваги правоохоронців. "І Україна тут не виняток", - наголосив він.

Як повідомлялося, 18 січня генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура України завершила розслідування кримінальної справи про вбивство народного депутата Є.Щербаня, екс-прем'єру Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з екс-прем'єром Павлом Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів .

З 24 січня, як очікується, з екс-прем'єром можуть проводити слідчі дії, оскільки вона вже визначилася з адвокатами.

Народного депутата Є.Щербаня 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви розстріляла група осіб, які з автомобіля відкрили по ньому стрілянину з вогнепальної зброї. Від поранень депутат, його дружина і механік померли. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию.

17 квітня 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивць Є.Щербаня і голови Української міжбанківської валютної біржі, народного депутата Вадима Гетьмана.

Зокрема, Вадима Болотських засуджено до довічного ув'язнення з конфіскацією майна за вбивство Є.Щербаня, такий самий вирок ухвалено Сергію Кулєву за В.Гетьмана.

Суд також визнав В.Болотських винним у вбивстві президента компанії "Данко" Олександра Момота та організації в 1995 році вибуху на стадіоні "Шахтар" у Донецьку (тоді загинув президент футбольного клубу "Шахтар", керівник фірми "Люкс" Ахать Брагін).

Крім того, суд засудив до довічного ув'язнення з конфіскацією майна Леоніда Добробатька за скоєння вбивств та розбійних нападів. Ще п’ятеро осіб отримали від 11 до 15 років позбавлення волі за скоєння вбивств, розбійних нападів та грабежів у Донецькій і Луганській областях. Костянтин Нікулін та Ігор Пушняков були засуджені на 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, Едуард Косигін - на 11,5 років з конфіскацією майна, Микола Малахов і Сергій Володченко - на 11 років із конфіскацією майна.

Підсудні входили до складу злочинного угрупування, що діяло на території Донецької та Луганської областей. Керівник угруповання Є.Кушнір помер у Донецькому слідчому ізоляторі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА