00:03 21.12.2012

"Кінця світу" зараз не передбачається, але загибель нашої цивілізації можлива вже в 21-му столітті - думка

6 хв читати
"Кінця світу" зараз не передбачається, але загибель нашої цивілізації можлива вже в 21-му столітті - думка

"Кінця світу", про який зараз багато говорять, не передбачається, але загибель нашої цивілізації можлива вже в цьому столітті, якщо не відбудуться необхідні зміни у світогляді людей, вважає кандидат педагогічних наук, дослідник цивілізаційної проблематики, автор монографії "Як зупинити кінець земної цивілізації" Юрій Євтушок.

"Кінця світу" в тому варіанті, про який зараз часто говорять, не передбачається. За 4,6 млрд років на Землі було чотири так званих "великих вимирання", коли всі негативні фактори, що впливають на Землю, акумулювалися і відбувалася катастрофа. Гинуло до 70% живого життя на нашій планеті. Але періодичність цих процесів становить десятки мільйонів років. Останнє четверте вимирання було 65 млн років тому. Судячи з такої періодизації, п'ятого вимирання, ймовірно, не буде, але, тим не менш, загроз дуже багато", - сказав він на прес-конференції в середу в Києві.

За його словами, п'ята життєва хвиля на Землі охоплює так звану арійську епоху, в рамках якої, виникло, утвердилося і розвивається сучасне людство. "Відсутність цілісності буття, всіх факторів, які гарантують безпеку соціуму, призводило до того, що в нашу "арійську" епоху усі - 21 цивілізація - після своєї появи, зародження і розквіту гинули", - сказав Ю. Євтушок.

При цьому він вказав, що якщо зниклі цивілізації завдали певної шкоди життю на землі, але не знищили земну біоту, то наша цивілізація має в своєму розпорядженні такий технічний ресурс, що "забере з собою" всю біоту. "Не виключено, що через цю катастрофи "земний фактор" взагалі буде виключений з еволюційного процесу", - вважає вчений.

Зокрема, експерт зазначив, що після занепаду Римської імперії з'явилося християнство як реакція на захист від гріхів, які згубили Рим, і зараз цей фактор перебуває в такому стані, коли можна вийти на цілісність буття. Він переконаний, що сучасна цивілізація не може піти лише "західним" шляхом розвитку, основними цінностями якого є демократія, ринкова економіка, права людини. Необхідно об'єднати фактори, які генетично закладені в трьох базових культурах: східній (ісламський світ, Китай, Індія), західній і православно-слов'янської, що дасть нашій цивілізації цілісність та може її врятувати.

Водночас Ю.Євтушок звернув увагу, що в умовах бінарного мислення (за принципом "або-або", чорного і білого) це завдання не вирішити, тому що конкуренція, яку покладено в основі бінарного мислення, "зіштовхує фактори, генетично закладені в цілісності буття ". Крім того, існує криза пізнання, оскільки на відміну від східної культури в православно-слов'янській культурі та західній культурах люди переважно орієнтуються на досягнення науки, яка хоча і має великі досягнення, але при цьому вивчила лише незначну частину буття. Плюс весь час використовується індуктивний метод пізнання, від часткового до загального, в результаті чого формулюються закономірності, які часто-густо не потрапляють до закономірностей еволюції нашого світу. "Відсутній синтез знань. Немає цілісної картини світу у людей. Людство наосліп коригує свої дії. Знання є, але без синтезу немає узагальненої картини світу та орієнтира для розвитку, у зв'язку з цим все відбувається стихійно", - додав він.

Ю.Євтушок зазначив, що в 16-му столітті було розірване єдине знання, що призвело до певних проблем. "Існувало єдине знання: і ненаукове, яке представляли теологія, теософія, і філософія, і наукове знання були разом. Коли в 16-му столітті почала бурхливо розвиватися наука, вона дистанціювалася від єдиного знання, за нею і філософія. Після цього кілька століть тривала конфронтація між науковим і ненауковим знанням. До того ж всі видатні уми світу в ці століття визнавали, що ненаукове знання - це те, де є ціле", - сказав він.

Дослідник вважає, що причиною занепаду цивілізацій також є обмеженість людського світогляду, нерозуміння еволюційного процесу і закономірностей розвитку, нездатність перебудовувати свої інститути під зміни, що породжувало перешкоди на шляху еволюції та подальшу ентропію.

"Причому еволюційний розвиток відбувається поступово, а потім - квантовий стрибок, і принципово змінюються умови. Саме у 21-му столітті ми пережили цей стрибок і перейшли в нову еру, тому що Земля разом з іншими планетами Сонячної системи потрапила в Космосі в таку ділянку, який становить абсолютно інші вимоги до земного життя. А соціум живе за правилами, які створювалися під старі умови, і це входить у протиріччя. Це відставання і було причиною, як правило, дострокового занепаду всіх попередніх цивілізацій", - пояснив Ю.Євтушок.

На його думку, основні проблеми людства перебувають у сфері світогляду. "Доки ми не приведемо світогляд у відповідність з етапом, на якому перебуває земна біота і людство разом з нею, то нічого не зміниться. Якщо взяти, наприклад, екологію - витрачаються колосальні гроші, триває боротьба з "озоновими дірами", з потеплінням, а становище дедалі погіршується", - сказав дослідник.

"Дуже багато фахівців вважають, що якщо не вжити заходів у сфері світогляду, а на цій базі вже вирішити питання політики, економіки, культури, то в 21-му столітті може статися катастрофа на Землі", - заявив Ю.Євтушок.

У свою чергу академік Української технологічної академії, професор Національної академії державного управління при президентові України Едуард Афонін вважає, що для сучасного суспільства, зокрема, України, найбільша проблема - це його інтеграція, здатність скоординувати та поєднати зусилля. "Ми" або-або "мислимо, як, зокрема, було в радянський час. Відхід від бінарного мислення стане переходом до нової якості людини, який ми очікуємо в результаті змін у світі. Старий тип людини, який можна назвати "емоційно -чуттєвим", мислить протилежностями, він несе в собі здатність бачити світ "чорним або білим", і не здатний на якесь компромісне рішення, знайти консенсус, рішення, яке б задовольняло всі зацікавлені в цьому рішенні сторонм", - сказав він.

За його словами, інтерес "старої" людини був пов'язаний із соціально значущими речами, зі спільними інтересами, у нового типу "людини раціональної" на перевірку виходять інтереси індивідуальні. "І цей індивідуальний інтерес сьогодні переживає важкі часи. І складність полягає в тому, щоб нам об'єднатися з цими новими цінностями. На пострадянському просторі найбільша сьогодні проблема - це зловживання економічною свободою. Олігархи, великі власники реалізують свої інтереси за рахунок інших інтересів. І вирішити це питання сьогодні неможливо", - пояснив Е.Афонін.

Він також зазначив, що в Україні фіксується початок несприятливої ситуації в соціально-психологічному відношенні, і країна "опинилася в зоні психопатології". "Скажіть, як можна говорити про інституційні реформи, якщо люди, які здійснюють ці реформи, ненормально поводяться? Наприклад, ми мали б образитися в силу погіршення нашого соціально-економічного становища, а ми виявляємо мазохізм. Це як крайня форма. Або як більш м'яка - конформізм. Ми ухиляємося від активної участі в суспільно-політичному житті, на останніх виборах на третину скоротилася кількість тих, хто проголосував. Ми ухиляємося від реалізації загальних інтересів, але не можемо захистити і свої особисті інтереси", - наголосив учений.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА