19:35 18.05.2024

У Києві відкрили пам'ятний камінь на місці майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

2 хв читати
У Києві відкрили пам'ятний камінь на місці майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу
Фото: https://www.president.gov.ua/

Президент України Володимир Зеленський назвав депортацію кримськотатарського народу, що сталася 80 років тому, "підлим прорахованим ударом радянської влади, яка намагалася забрати дім у кримських татар та знищити гідність і не просто окремих людей, а всього народу одночасно".

"Вигнання на чужину забрало життя щонайменше третини від загальної кількості киримли, які тоді жили на півострові", - сказав він, під час виступу на церемонії відкриття пам'ятного каменя - майбутнього меморіалу пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

При цьому, за словами Зеленського, "до 2014 року Крим був справді домом для багатьох наших людей, щасливим домом. І таких людей було дуже багато. І таким Крим знову буде".

"Ми захистимо нашу державу, ми збережемо правду про те, що відбувалося, і ми обов'язково забезпечимо справедливість... І саме на цьому місці в Києві має з'явитися меморіал нашої поваги до кримськотатарського народу та пам'яті всіх жертв геноцидних ударів Росії по нашому Криму", - сказав Зеленський.

"Значення цього меморіалу дуже велике. Це особливо важливо з огляду на те, що зараз відбувається з кримськотатарським народом на його батьківщині в Криму", - сказав виступаючи на церемонії Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Окупанти завдяки тотальній русифікації, переслідуванням прояву інакомислення, викраденням, убивствам активістів, жорстоким розправам намагаються примусити корінний народ знову покинути свою батьківщину і зачистити Крим для нових переселенців із Росії та для перетворення Криму на велику військову базу, звідки вони регулярно обстрілюють материкову частину України", - сказав він.

"І нехай цей монумент, який ми зараз маємо намір встановити, буде не тільки ще одним пам'ятником невинно загиблим нашим співвітчизникам і співгромадянам, а й постійним нагадуванням про те, з яким сусідом нам доводиться жити, і про те, що треба бути готовими до всіх його нових підлостей", - сказав Джемілєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" в понеділок, 3 червня, запровадить ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

Зеленський відвідає Філіппіни

Кількість бойових зіткнень на фронті з опівночі до 17.00 зросла до 48, із них 16 на покровському напрямку

Фонд Клуні "За справедливість" домагається переслідування російських пропагандистів у Європі - Єрмак

На півдні України від початку доби знищено 38 окупантів і 14 одиниць їхньої техніки

Окупанти обстріляли інфраструктуру в Шосткинському районі, жертв немає - обладміністрація

Норвегія знову посилила схему захисту переміщених осіб з України

Зеленський запросив прем'єра Сінгапуру на Саміт миру

Унаслідок обстрілу Станіслава Херсонської області пошкоджено пральню, будівлю ліцею - голова ОВА

На кількох напрямках фронту тривають зіткнення, ворог найактивніший на Покровському напрямку - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА