07:11 19.12.2022

Погашення отриманого ДПЗКУ китайського кредиту відстрочено з капіталізацією відсотків і збереженням держгарантії

2 хв читати
Погашення отриманого ДПЗКУ китайського кредиту відстрочено з капіталізацією відсотків і збереженням держгарантії

Уряд України за пропозицією Мінекономіки підтвердив державну гарантію для забезпечення виконання боргових зобов'язань за кредитом на $1,5 млрд, залученим АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація" (ДПЗКУ) від Експортно-імпортного банку Китаю за результатами угоди умови цього кредиту.

"Встановити, що державна гарантія забезпечує виконання боргових зобов'язань за … кредитом із урахуванням змін, визначених правочином, які стосуються, зокрема, відстрочення погашення кредиту та виплати відсотків за ним, а також капіталізації нарахованих відсотків у зв'язку з відстроченням їх виплати", – йдеться у повідомленні. у постанові Кабінету Міністрів №1385 від 17 грудня.

Згідно з ним, у зв'язку із збільшенням обсягу зобов'язань за результатами здійсненого правочину Мінфіну доручено при підготовці проєкту держбюджету на відповідний рік збільшити відповідним чином обсяг зобов'язань ДПЗКУ за кредитом.

Самі зміни до кредитного договору держкомпанії з китайським банком у тексті відсутні.

Як повідомлялося, ДПЗКУ у 2012 році уклало договори на отримання двох кредитів з Експортно-імпортним банком Китаю на фінансування закупівлі зернових в Україні для їхнього експорту до КНР. За першим кредитним договором вибірку коштів було здійснено у повному обсязі наприкінці 2012 року, другий кредит не було відкрито.

У зв'язку з поганим фінансовим станом ДПЗКУ платіж у $96,4 млн, що припадає на 21 січня цього року, переважно був здійснений за рахунок Мінфіну, який перерахував у рахунок держгарантії $87,6 млн, тоді як сама корпорація – лише $8,8 млн. Ще до наступу наступного платежу, термін якого припадав на 21 липня, сторони розпочали переговори щодо можливості реструктуризації кредиту.

За даними Мінфіну, борг ДПЗКУ перед державою щодо держгарантії на початок жовтня цього року становив $87,66 млн, додатково Мінфін нарахував 373,5 млн грн пені.

На кінець жовтня цього року гарантований борг держави за кредитом Експортно-імпортного банку Китаю становив $0,83 млрд., або 30,17 млрд. грн.

Правоохоронні органи в ході розслідування дій попереднього керівництва держкорпорації встановили випадки експорту держкомпанією сільгоспкультур компаніям-нерезидентам за заниженими цінами, які призвели у 2021 році до збитків у розмірі близько 1 млрд грн.

Міністерство економіки під час аналізу діяльності ДПЗКУ після цієї події встановило, що низька якість роботи менеджменту корпорації ускладнює виконання нею зобов'язань за договорами, у зв'язку з чим ініціювало створення робочої групи для трансформації ДПЗКУ у прозору та ефективну компанію.

ДПЗКУ створена урядом України у серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій: лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові та круп'яні заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії корпорації можуть зберігати 3,7 млн тонн зернових, включно з близько 2,5 млн тонн на рік сумарних потужностей з перевалки зернових вантажів на експорт в Одеському та Миколаївському портах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА