07:53 30.04.2022

ЄБРР надасть "Фармак" кредит EUR20 млн

3 хв читати
ЄБРР надасть "Фармак" кредит EUR20 млн

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть своєму давньому клієнту АТ "Фармак" (Київ), найбільшому українському фармвиробнику кредит EUR20 млн на поповнення оборотних коштів.

"Фінансування… підтримає фармацевтичне виробництво "Фармак", яке має вирішальне значення в умовах поточного воєнного стану. Таким чином, фінансування банку покращить доступ до основних лікарських засобів для населення України", – зазначив банк в інформації на своєму сайті.

Відповідно до неї, відповідне рішення рада директорів банку схвалила 22 квітня.

У документах також зазначається, що за рахунок донорської підтримки ЄС через Європейський фонд сталого розвитку за кредитом може бути надано гарантію до 50% його обсягу.

ЄБРР зазначає, що до війни частка "Фармака" на сильно фрагментованому ринку становила 5,7% у вартісному еквіваленті.

Під час розпочатої Росією війни проти України "Фармак" у результаті пожежі на складі Київської області втратив близько 1,5 млрд грн. На складі були готові ліки, сировина для препаратів, первинна упаковка.

"Фармак" виготовляє лікарські засоби у всіх 14 терапевтичних групах. Серед основних напрямків – протизастудні, ендокринологічні, гастроентерологічні, кардіологічні, неврологічні портфелі. Щороку "Фармак" виводить на ринок близько 20 нових складнокомпонентних препаратів. Наразі у розробці знаходяться близько 100 лікарських засобів.

Підприємство у 2021 році зазначало, що за 15 років співпраці з ЄБРР уклало з ним чотири кредитні угоди на загальну суму EUR67 млн.

ЄБРР 14 квітня повідомив про схвалення рамкової програми на суму до EUR2 млрд у рамках "Пакету стійкості ЄБРР", що є широким стратегічним підходом банку у відповідь на війну, яку веде Росія проти України.

"У рамковій програмі будуть використовуватися різні види фінансових інструментів для приватних клієнтів, суверенів, муніципалітетів, муніципальних компаній та інших державних підприємств та фінансових посередників (включно з державними банками) в Україні та сусідніх країнах, які постраждали від припливу українських біженців", – наголошується в повідомленні на сайті банку у четвер.

Під проєкти надаватимуться звичайні ресурси банку, включно з його фінансуванням під гарантії донорів, уточнювалося в повідомленні.

Загальна мета програми — допомогти підтримувати надання послуг та захистити ділову активність в Україні та постраждалих країнах із кінцевою метою збереження коштів для існування, уточнив ЄБРР.

"Для України рамкова програма охоплює всі сектори, приділяє особливу увагу енергетичній безпеці, життєво важливій інфраструктурі, продовольчій безпеці та підтримці ланцюжка постачання фармацевтичної продукції", - наголошувалося в релізі.

Рада директорів банку 22 квітня схвалила перші після початку війни проєкти для України. Крім "Фармак" він узяв на себе 60% ризиків за кредитами ПроКредит Банку та ОТП Банку на EUR33,75 млн для агрокомплексу та 50 ризиків за новими договорами "ОТП Лізинг" на EUR19,5 млн. В обох випадках йдеться про підтримку продовольчої безпеки за рахунок фінансування учасників ринку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА