07:00 18.04.2022

Україна потребує постійної економічної підтримки – глава МВФ після розмови із Зеленським

2 хв читати
Україна потребує постійної економічної підтримки – глава МВФ після розмови із Зеленським

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва назвала "дуже гарною" телефонну розмову у неділю з президентом України Володимиром Зеленським і заявила про необхідність постійної підтримки країни.

"Постійна економічна підтримка з боку партнерів України потрібна для того, щоб закласти основи для відновлення оновленої конкурентоспроможної України", - написала вона у твіттері пізно ввечері.

Раніше Зеленський повідомив, що обговорив із Георгієвою забезпечення фінансової стійкості України та підготовку до повоєнного відновлення.

"Маємо чіткі плани на сьогодні, а також бачення перспективи. Упевнений, що співпраця з МВФ і надалі буде плідною", - написав глава України.

У понеділок у Вашингтоні розпочинаються традиційні "Весняні зустрічі" МВФ і Світового банку, в яких братиме участь делегація з представників фінансового блоку уряду та Нацбанку України. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав основним її завданням залучення додаткових коштів.

Як зазначив представник України в МВФ Владислав Рашкован під час організованого ЦЕС днями обговорення, передбачається, що низка країн у ході "Весняних зустрічей" підтвердять зобов'язання щодо підтримки України. Він уточнив, що для цього вже створено кілька інструментів. Зокрема, МВФ сформував адміністративний рахунок, через який донори можуть спрямовувати гроші в Україну, і уряд Канади вже підтвердив, що надасть 1 млрд. канадських доларів (близько $800 млн.) для підтримки України через цей інструмент.

"Інші країни також приєднаються наступного тижня", - сказав Рашкован.

За його словами, другий інструмент – створений Світовим банком мультидонорський траст-фонд, в якому вже є кілька внесків кількох країн, і туди підуть $500 млн гранту США, які були анонсовані минулого тижня.

"Наступного тижня ми очікуємо більше зобов'язань країн для підтримки: або через адміністративний рахунок МВФ, або через мультидонорський фонд СБ, або через EU Solidarity Fund. Це добре, що є різні інструменти: для когось вони більш прийнятні, європейські, для когось СБ чи МВФ", – пояснив Рашкован.

Як повідомлялося, МВФ 9 березня затвердив запит України щодо надзвичайного фінансування на $1,4 млрд у рамках інструменту швидкого фінансування (RFI) і наступного дня перерахував ці гроші країні.

 

 

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА