15:12 04.04.2022

Україна забезпечена пальним та ресурсами для проведення посівної - прем'єр Шмигаль

3 хв читати
Україна забезпечена пальним та ресурсами для проведення посівної - прем'єр Шмигаль

Україна під час весняно-польової кампанії 2022 року скоротить посівні площі на 25-30% через військову агресію країни-терориста Росії та окупацію частини територій, але загалом посівна проводиться успішно, аграрії забезпечені паливом, ресурсами та обіговими коштами, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Ми очікуємо зменшення на 25-30% можливостей засіяти. Але загалом, якщо брати темп посівної, то якщо торік на цей момент лише у 15 областях розпочалася посівна, то цього року вже у 21-й області. Вистачає пального, вистачає коштів. Ми відкрили дуже велику програму кредитування під 0% для аграріїв на рік із гарантіями держави", - сказав він в інтерв'ю виданню "НВ".

Раніше повідомлялося, що с/г виробники зможуть отримати позики в рамках портфельного кредитування для проведення посівної-2022, а саме на купівлю добрив, засобів захисту рослин, пестицидів та агрохімікатів, палива, запасних частин для с/г техніки, а також на поповнення основних засобів та нематеріальних активів, оплату праці, оренду нерухомого та рухомого майна, роботи та послуги для своєї операційної діяльності.

Максимальна сума держгарантій за такими кредитами може становити 1,5 млрд грн на термін до одного року, при цьому максимальна сукупна заборгованість позичальника та пов'язаних із ним контрагентів не може перевищувати 100 млн грн.

Прем'єр також наголосив, що збільшення площ посівів під озимими культурами на 5% у 2021 році стало досить хорошим авансом з точки зору врожаю 2022 року.

"В умовах війни посівна розпочалася вчасно, відбувається надзвичайно складно через ризик для життя, тому що літають кулі, літають снаряди, лежать міни. Аграрії на сьогодні, як і всі в Україні, роблять свій подвиг, здійснюючи цю посівну", - наголосив прем'єр України в інтерв'ю.

Шмигаль зазначив, що Україна має намір нарощувати експорт надлишків зернових культур, який дасть змогу їй отримати приблизно $7-10 млрд.

"...Я практично переконаний, що на 80% обсягів ми забезпечимо можливість експортувати", - зазначив глава уряду.

Як повідомлялося, Україна станом на 1 квітня засіяла основними с/г культурами 0,60 млн га, що становить 4,4% від запланованих на нинішній сезон 13,44 млн га.

Сівбу ярих культур розпочала вже 21 область України, тоді як минулого року на аналогічну дату посівну розпочали 15 областей.

Загальна площа посівів ярого ячменю на 1 квітня становить 327,3 тис. га, ярої пшениці - 81,0 тис. га, гороху - 62,3 тис. га, вівса - 50,1 тис. га, соняшнику - 33,7 тис. га, цукрових буряків - 30,6 тис. га, сої - 10,4 тис. га, ярого ріпаку - 7,6 тис. га.

Через військову агресію РФ в Україні у нинішньому сезоні очікується зменшення посівних площ високомаржинальних культур (соняшника та кукурудзи) при нарощуванні площ посівів простіших у виробництві культур, але важливих з точки зору продовольчої безпеки - гороху, ячменю та вівса.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінсільгосп США прогнозує скорочення врожаю пшениці в Україні у 2024р на 8,7% і кукурудзи на 12,9%

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

Для бізнесу та промисловості Києва з 18:00 п'ятниці до 07:00 суботи запроваджуються обмеження споживання електроенергії

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА