16:16 24.01.2022

Розвиток трудомістких галузей АПК на площі 150-200 тис. га дасть змогу повернути 1 млн заробітчан із Польщі – голова парламентського комітету Сольський

2 хв читати
Розвиток трудомістких галузей АПК на площі 150-200 тис. га дасть змогу повернути 1 млн заробітчан із Польщі – голова парламентського комітету Сольський

Інвестиції у виноградарство, садівництво та інші галузі агропромислового комплексу, трудомісткість яких перевищує трудомісткість вирощування зернових та технічних сільгоспкультур, на загальній площі 150-200 тис. га дадуть змогу створити 1 млн робочих місць, що зіставне з кількістю українців, які щороку зайняті на сезонних роботах в АПК Польщі.

"У тебе на тисячу гектарів кукурудзи у фермерському господарстві потрібно 10 осіб, а на гектар садів і подібного потрібно 25, 50, 100 осіб. Щоб забрати, умовно, всіх заробітчан з Польщі, яких за сезон десь мільйон виїжджає, потрібно всього 150-200 тис. га в Україні зробити промисловими", - розповів голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що минулого року в Україні було вдосконалено механізм нарахування держпідтримки сільгоспвиробникам, який запроваджує її пропорційний розподіл між усіма аграріями, які подали заявку на отримання дотації. Крім того, з ланцюжка розподілу бюджетних коштів було виключено чиновників облдержадміністрацій, щоб уникнути можливих корупційних ризиків.

За даними Сольського, цей захід дав змогу стимулювати розвиток українського АПК, зокрема трудомістких галузей сільського господарства: садівництва та виноградарства, виробництва горіхів та сільгосппродукції на зрошуваних землях.

"Ми хотіли стимулювати хорошими дотаціями ці галузі, щоб вони швидше розвивалися. Це смішно, що у нас із Одеської області на заробітки до Молдови їдуть, бо там мораторій на продаж землі стільки не продовжувався. У них із 1990-х років розвивалися виноградарство , садівництво, черешня, абрикоси, де їм потрібно більше людей на гектар", - наголосив голова комітету.

За його даними, розвиток трудомістких галузей АПК в Україні також стримував відсутність земельної реформи через небажання орендарів інвестувати в землі пайовиків. Сольський уточнив, що розвиток ринку землі дасть змогу українському АПК розвиватися різнобічно, тоді як нині українські виробники вирощують переважно кукурудзу, пшеницю, соняшник та сою.

"У нас в Україні один із найменших у Європі рівнів зайнятості за кількістю людей на гектар. Це логічно. Так завжди в перехідних економіках, в аграрних економіках. Спочатку йдуть у простіші бізнеси, які швидше приносять гроші. Але ми вже давно підійшли до цього моменту, коли виробники готові вкладатися в інші речі, більш затратні на гектар - сади, горіхи, ягоди, землі під зрошенням", - пояснив голова комітету в інтерв'ю.

Як повідомлялося, міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко назвав тваринництво, садівництво та розвиток меліорації пріоритетними напрямками державної підтримки галузі в Україні на 2022 рік. За його даними, основний акцент держпідтримки буде зроблено на малих та середніх агровиробниках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА