17:29 21.07.2021

Вашингтон не дозволить РФ використовувати енергетику для тиску на Київ - представник Держдепу

2 хв читати
Вашингтон не дозволить РФ використовувати енергетику для тиску на Київ - представник Держдепу

Радник Держдепартаменту США Дерек Чолле в середу під час зустрічі з українськими офіційними особами запевнив Київ, що Вашингтон не дозволить Росії використовувати енергетичні ресурси як інструмент тиску на Київ.

"Радник і високопоставлені українські чиновники обговорили загальне занепокоєння щодо газопроводу "Північний потік 2" і прихильність США забезпечити, щоб Росія не могла використовувати енергію як засіб примусу щодо України і будь-якої іншої країни у Європі", - йдеться в прес-релізі Держдепу США.

Чолле провів зустрічі у Києві, зокрема з прем'єром України Денисом Шмигалем, главою МЗС Дмитром Кулебою, керівником адміністрації українського президента Андрієм Єрмаком і заступником міністра закордонних справ Євгеном Єніним. Радник Держдепу також зустрівся з лідерами енергетичного сектора України.

Візит Чолле до Києва відбувся напередодні оголошення Вашингтоном і Берліном про досягнення угоди щодо "Північного потоку 2". Як повідомляла раніше газета The Wall Street Journal, союзники мають намір оголосити про неї пізніше в середу.

Зазначається, що, згідно з досягнутими домовленостями, адміністрація президента США Байдена перегляне свою позицію протистояння проекту газопроводу. Водночас Німеччина погодиться допомагати Україні в проектах, пов'язаних з енергетикою, і в дипломатії.

Агентство Bloomberg повідомило з посиланням на проект угоди США і ФРН щодо теми "Північного потоку 2", що влада ФРН буде готова вжити у відповідь заходи, якщо Росія використовуватиме постачання енергоносіїв як засіб тиску на Україну.

У документі, за даними Bloomberg, наголошується, що ФРН також буде готова не тільки сама вживати заходів проти РФ, а й наполягати на реакції на рівні ЄС. "Зокрема, як зазначено в документі, може йтися про санкції, щоб обмежити російський експорт енергоносіїв", - повідомляє агентство.

У повідомленні зазначено, що, як очікується, угоду буде укладено найближчими днями перед запланованим візитом президента України Володимира Зеленського до США.

Минулого тижня канцлер ФРН Ангела Меркель і президент США Джо Байден провели переговори і порушили на них тему "Північного потоку 2". Байден заявив, що висловив Меркель побоювання з приводу проекту "Північний потік 2", і загалом лідери погодилися, що не можна дозволяти Москві використовувати енергетику для тиску на сусідні країни.

Меркель, у свою чергу, заявила, що газопровід "Північний потік 2" не має стати заміною транзиту газу через Україну. Вона попередила, що ФРН "буде активна, якщо Росія позбавлятиме Україну права на транзит".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ФДМ оголосив конкурс із відбору трьох незалежних членів наглядової ради держенерготрейдера "ЕКУ"

НКРЕКП ухвалила постанову для стимулювання будівництва нової генпотужності та energy storage

Експорт української кукурудзи в червні досяг 2,2 млн тонн, у липні-серпні знизиться в очікуванні нового врожаю - аналітики

Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату – заступник міністра економіки

"Київтеплоенерго" відремонтувало понад 50% запланованих до ремонту у 2024р 1300 будинкових лічильників тепла

СЕО титанової "Велти" Бродський зацікавився подробицями санкцій на активи Фірташа в частині Мотронівського ГЗК

Офіційний курс гривні у вівторок послабився ще на 10 коп. - НБУ

ЗРОСТАННЯ ВВП УКРАЇНИ В I КВ.-2024 ПРИСКОРИЛОСЯ ДО 6,5% - ДЕРЖСТАТ

Держава надала максимальне "зелене світло" для розвитку розподіленої генерації - голова Держенергонагляду

"Укренерго" підтвердило інформацію про застосування 25 червня графіків відключень е/е цілу добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА