20:05 14.01.2020

"Укртатнафта" просить Зеленського перешкодити закупівлі "Нафтогазом" нафтопродуктів у Білоруської нафтової компанії

2 хв читати
"Укртатнафта" просить Зеленського перешкодити закупівлі "Нафтогазом" нафтопродуктів у Білоруської нафтової компанії

АТ "Укртатнафта" звернулося до президента України Володимира Зеленського з проханням запобігти потенційному імпорту державною компанією "Нафтогаз України" нафтопродуктів Мозирського нафтопереробного заводу (НПЗ).

Відповідно до прес-релізу "Укртатнафти", відповідного листа направлено главі держави, секретарю Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексію Данілову, а також голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву.

Компанія посилається на опубліковану 13 січня "Економічною правдою" інформацію про наміри "Нафтогазу" і "Укртранснафти" щодо імпорту створеним у жовтні 2019 року ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг" нафтопродуктів "Білоруської нафтової компанії" (БНК) з Мозирського НПЗ, а також на рішення керівних органів "Нафтогазу" і "Укртранснафти".

"Укртатнафта" вказує, що серед акціонерів НПЗ - компанії "Роснефть" і "Газпромнефть", а сам завод залежить від поставок російської нафти.

"Роснефть і "Газпромнефть" знаходяться під санкціями в Україні згідно з рішенням РНБО від 2 травня 2018 року. "Укртатнафта" вважає, що вищезазначені торговельні операції якщо прямо і не порушують закон, але, є щонайменше, "токсичними", оскільки фактично були ініційовані українськими державними компаніями НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Укртранснафта" з підприємствами, які мають акціонерами санкційні компанії, що сприяли анексії частини території України", - йдеться в заяві.

"Укртатнафта" також поскаржилася на те, що "Укртранснафта", зацікавлена в збільшенні обсягів постачання нафти, не звернулася за ціновою пропозицією до вітчизняного виробника, а створила ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг" та узгодила ухвалення ним контракту з іноземним постачальником. У компанії загалом вважають недоречним створення ТОВ.

"Розгортання приватної діяльності під управлінням фактично державних компаній може призвести до нанесення шкоди діяльності державних компаній. Збільшення імпорту нафтопродуктів - це зниження виробництва нафтопродуктів в Україні, скорочення обсягів транспортування нафти ВАТ "Укртранснафта", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, в жовтні 2019 року "Нафтогаз України" схвалив створення в нафтовому дивізіоні групи ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг", діяльність якого буде спрямована на торгівлю нафтою і нафтопродуктами.

"Укртатнафта" експлуатує Кременчуцький НПЗ. Проектна потужність заводу з переробки сировини - 18,6 млн тонн на рік, номінальна - близько 7,3 млн тонн на рік. НАК "Нафтогаз України" належить 43,05% акцій "Укртатнафти", ще по 28% контролюють структури екс-власників Приватбанку і бізнесмена Олександра Ярославського.

Акціонерами "Мозирський НПЗ" є уряд Білорусі (42,76% акцій), НГК "Славнефть" (42,58% акцій, є операційною компанією "Газпромнефти"), ВАТ "МНПЗ плюс" (12,25%) і фізособи (2, 41%).

Потужності заводу з переробки нафти становлять 12 млн тонн на рік.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА