08:16 22.04.2022

Ракета компанії SpaceX вивела на орбіту 53 нові інтернет-супутники Starlink

2 хв читати
Ракета компанії SpaceX вивела на орбіту 53 нові інтернет-супутники Starlink

Важка ракета-носій Falcon 9 у четвер вивела на орбіту чергову партію з 53 міні-супутників для поповнення орбітального угруповання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

"Супутники Starlink виведені на перехідну орбіту", - йдеться в повідомленні.

Запуск було здійснено о 13:51 за часом Східного узбережжя США (20:51 за Києвом) із 40-го стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал у Флориді.

Це було уже 43-те виведення на орбіту групи інтернет-супутників з травня 2019 року в рамках проекту Starlink. Орбітальне угруповання SpaceX вже складається з близько 2,1 тис. активних космічних апаратів. Загалом було запущено 2335 супутників. Невелика частина їх або вийшла з ладу, або зійшла з орбіти. Наразі компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі.

Приблизно за годину після запуску 53 супутники відокремилися від другого ступеня ракети на еліптичній перехідній орбіті висотою до 320 км. Після перевірки інженерами SpaceX їхньої працездатності супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту заввишки 540 км.

При цьому багаторазовий перший ступінь американської ракети-носія Falcon 9, який використовувався для запусків вже в 12-те, через 8,5 хвилин після старту здійснив керовану вертикальну посадку на плавучу платформу-дрон Just Read the Instructions, розташовану в Атлантиці в 630 км від космодрому у Флориді.

Крім того, спеціальне рятувальне судно SpaceX мало виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення спускалися на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє заощаджувати компанії SpaceX до $6 млн під час запуску своїх ракет.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу (а згодом - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити мешканців Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється у $10 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА