18:41 22.11.2019

УАФ просить правоохоронні органи розслідувати можливу причетність керівництва ФФУ при Г.Суркісі до заволодіння коштами УЄФА

3 хв читати
УАФ просить правоохоронні органи розслідувати можливу причетність керівництва ФФУ при Г.Суркісі до заволодіння коштами УЄФА

Українська асоціація футболу (УАФ) звернулася із заявою до правоохоронних органів України щодо необхідності розслідування можливої причетності колишніх керівників Федерації футболу України, серед яких її екс-президент, народний депутат України від "Опозиційної платформи - За життя" Григорій Суркіс та екс-генеральний секретар Олександр Бандурко, до заволодіння коштами УЄФА в особливо великих розмірах.

"Українська асоціація футболу звернулася до Державного бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ з проханнями зареєструвати заяву про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати досудове розслідування та визнати ГС "Українська асоціація футболу" потерпілим та цивільним позивачем у цьому кримінальному провадженні на суму EUR380 млн", - йдеться в повідомленні на сторінці УАФ у Facebook у п'ятницю, до якого прикріплено скан-копію цієї заяви.

В УАФ звертають увагу на розслідування німецького видання Der Spiegel від вересня 2019 року під назвою "Як виплати УЄФА опинилися на Британських Віргінських островах", в якому стверджується, що починаючи з 1999 року УЄФА переказував кошти, загалом EUR380 млн, призначені для ФФУ та розвитку українського футболу, офшорній компанії Newport Management Limited на Британських Віргінських островах, яку, за даними видання, контролює Г.Суркіс.

В УАФ було проведено власне розслідування. "Обране в березні 2015 року нове керівництво УАФ (тоді - ФФУ) одразу звернулося до керівництва УЄФА з вимогою припинити багаторічну схему фінансування ФФУ через офшори. Але лише після зміни керівництва УЄФА вдалося перевести всі платежі від УЄФА на рахунки ФФУ в Україну напряму", - зазначають в УАФ.

Водночас в УАФ зауважують, що внутрішня службова записка для керівництва УЄФА, датована груднем 2016 року, свідчить про те, що за компанією Newport Management Limited може стояти президент київського "Динамо" Ігор Суркіс, молодший брат Г.Суркіса; проведена в грудні 2016 року перевірка місії УЄФА ФК "Динамо" Київ про дотримання правил фінансового фейр-плей встановила, що Newport Management Limited відіграє важливу роль у фінансових операціях цього клубу; розслідування Der Spiegel підтверджує, що перекази від УЄФА надходили на рахунок Newport Management Limited, яка використовувалася для виплат заробітних плат футболістам і для проведення трансферів гравців за дорученням ФК "Динамо"; Newport Management Limited не перерахувала ФК "Дніпро" за участь у Лізі Європи-2015/2016 приблизно EUR2,4 млн.

"Внутрішнє розслідування, проведене в Українській асоціації футболу, встановило, що компанія Newport Management Limited, очевидно, була таким собі таємним фондом ФК "Динамо" Київ. Так, згідно з текстом додаткової угоди, підписаної в липні 2010 року, київське "Динамо" передало Newport контроль за комерційним використанням усіх напрямів бізнесу, включаючи права на телебачення, права на маркетинг та трансфери гравців. Натомість, згідно з договором, Newport зобов'язується надавати "Динамо" необхідне фінансування, щоб команда була конкурентоспроможною та змогла досягти високих результатів у спорті", - йдеться в повідомленні УАФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вимагає відсторонити від олімпійської кваліфікації екіпажі російських і білоруських веслувальників - НОК

Мовний омбудсмен наголошує на необхідності використання спортсменами української мови під час публічних виступів на Олімпіаді-2024

НОК і Мінспорту розробили рекомендації для українських атлетів щодо контактів із російськими та білоруськими спортсменами на Олімпіаді-2024

Помер український футболіст і тренер Михайло Фоменко

Українці пробилися у фінал корпоративного чемпіонату світу з шахів

Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на дрони та протезування бійців - Кличко

Марта Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла до півфіналу турніру WTA в Німеччині

Україна інформує МОК про російських спортсменів, які не відповідають критеріям нейтральності для участі в Олімпіаді

У Стародавній Олімпії запалили вогонь літніх Ігор у Парижі

У Парижа на випадок загрози безпеці є запасний план для церемонії відкриття Олімпіади - Макрон

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА