09:51 06.02.2024

Байден накладе вето на законопроєкт республіканців про допомогу Ізраїлю окремо від України - Білий дім

2 хв читати
Байден накладе вето на законопроєкт республіканців про допомогу Ізраїлю окремо від України - Білий дім

Білий дім розкритикував пропозицію республіканців щодо фінансування допомоги Ізраїлю окремо від допомоги Україні та зміцнення південного кордону США, попередивши, що президент Джо Байден накладе вето на цей законопроєкт, якщо його ухвалить Конгрес.

Спікер Палати представників Майк Джонсон в ефірі телеканалу NBC підтвердив у неділю, що палата цього тижня розгляне власний законопроєкт, який передбачатиме військову допомогу Ізраїлю розміром $17,6 млрд. До нього не включено допомогу Україні та фінансування безпеки кордону з Мексикою.

Раніше учасники переговорів у Сенаті оприлюднили підготовлений ними законопроєкт вартістю $118,28 млрд про охорону американсько-мексиканського кордону, який був умовою республіканців для розблокування допомоги Україні.

Він передбачає $60,06 млрд на підтримку України, $14,1 млрд на допомогу Ізраїлю, $2,44 млрд на підтримку операцій Центрального командування США "і покриття бойових витрат, пов'язаних із конфліктом у Червоному морі".

"Адміністрація витратила місяці, працюючи з двопартійною групою сенаторів, щоб досягти угоди про національну безпеку, яка забезпечує охорону кордону й надає підтримку народам України та Ізраїлю, а також забезпечує таку необхідну гуманітарну допомогу цивільним особам, які постраждали від конфліктів у всьому світі", - йдеться в заяві Білого дому.

У ній законопроєкт республіканців щодо допомоги Ізраїлю називається "цинічним політичним маневром".

"Безпека Ізраїлю має бути священною, а не політичною грою. Адміністрація рішуче виступає проти цих хитрощів, які нічого не роблять для безпеки кордону, нічого не роблять для того, щоб допомогти народу України (...), не підтримують безпеку американських синагог (...), відмовляють у гуманітарній допомозі палестинським цивільним особам", - наголосили в адміністрації США.

Водночас американські ЗМІ, коментуючи заплановане на середу голосування в Сенаті щодо оприлюдненого законопроєкту, зазначають, що він може провалитися.

"Зіткнувшись із потоком критики з боку консерваторів, республіканці в Сенаті дистанціювалися від двопартійної пропозиції, спрямованої на припинення незаконного перетину кордону, сигналізуючи про її ймовірну поразку в Конгресі. Вона залишить лідерів без чіткого шляху схвалення допомоги Україні", - пише Associated Press.

Навіть якщо цей законопроєкт пройде в Сенаті, його заблокує Палата представників, вважають спостерігачі.

Спікер Палати представників Майк Джонсон після оприлюднення сенатського законопроєкту написав у соцмережі Х: "Я побачив достатньо. Цей законопроєкт навіть гірший, ніж ми очікували (...). Якщо він потрапить до Палати представників, він помре".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА