15:43 11.10.2023

Опитування: 64% респондентів ставляться негативно до проведення виборів в Україні до завершення війни

2 хв читати
Опитування: 64% респондентів ставляться негативно до проведення виборів в Україні до завершення війни

У вересні 64% респондентів поставилися негативно до ідеї проведення загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни, 15% - позитивно і 21% - не визначилися. Про це свідчить опитування, проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 вересня 2023 року в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!".

Зазначається, що 36% респондентів обґрунтовує негативне ставлення до проведення виборів тим, що в країні немає грошей, 32% - у зв'язку з тим, що законодавство України не дає змоги проводити вибори в період дії воєнного стану, 31% респондентів вважають, що буде проблематично гарантувати безпеку учасникам голосування.

Також 29% респондентів зазначають, що під час воєнного стану неможливо дотримуватися стандартів демократичності виборів у зв'язку з тимчасовим обмеженням політичних прав і свобод громадян, а 26% вважають, що неможливо організувати вибори на тимчасово окупованих територіях. Крім цього, 24% опитаних відповіли, що буде проблематично організувати голосування для українських біженців, які перебувають за кордоном, а 22,5% - для військовослужбовців, котрі перебувають у місцях бойових дій.

Також у 14% респондентів причиною негативного ставлення до виборів є випадок, якщо дозволять онлайн-голосування, оскільки ворожі спецслужби можу втрутитися в цей процес, 13% вважають, що є небезпека посилення внутрішньополітичних конфліктів, а 11% - що можливе тимчасове скасування воєнного стану для проведення виборів негативно позначиться на безпеці країни, 9% вважають, що членів виборчих комісій, спостерігачів і кандидатів на виборні посади можуть мобілізувати.

Із тих, хто підтримує ідею проведення виборів, 6% вважають, що це необхідно для підтримки демократії в країні, 5% - щоб продемонструвати, що Україна є демократичною державою, по 5% опитаних вважають, що необхідно змінити чи оновити владу, 5% також вважають, що проведення виборів сприятиме розгортанню дискусії в суспільстві щодо наявних проблем у країні та способів їх розв'язання.

У разі проведення виборів 15% опитаних голосуватимуть за ті політичні партії, які існують, 24% - за новостворені політичні сили, 31% відповіли, що для них не матиме значення, новостворена це партія чи вона існувала й раніше.

Опитування проводилося методом face-to-face у 22 областях України, а також у м. Києві, в Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях - тільки на тих територіях, які контролює уряд України. Було опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками агресії РФ, зокрема вимушеної евакуації громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА