07:05 10.06.2022

Стефанішина: Три основних країни Євросоюзу проти надання Україні статусу кандидата

2 хв читати
Стефанішина: Три основних країни Євросоюзу проти надання Україні статусу кандидата

Віцепрем'єр - міністр з євроінтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що три основних країни Євросоюзу поки що відмовляються надавати Україні статус кандидата на членство, попри згоду інших семи, але водночас не назвала їх, повідомляє DW.

"Загалом приблизно сім країн Євросоюзу - це не східноєвропейські й не балтійські країни, як ви можете собі уявити, - висловлювали пропозиції щодо якогось іншого формату, пропонуючи екстракандидатство чи умовне кандидатство. Було дуже багато різних пропозицій, але фактично є три основних країни, які сьогодні не хочуть давати зелене світло для України", – зазначила Стефанішина у четвер, 9 червня, під час візиту до Брюсселя.

Проте віцепрем'єр не назвала цих країн, додавши: "Якщо ви не хочете, щоб рішення було ухвалено 24 числа, то давайте я їх назву, і ми сидітимемо й обговорюватимемо".

Вона зазначила, що йдеться про саміт 23-24 червня, на якому можуть ухвалити рішення про статус кандидата. "Я впевнена, що 24 червня жоден із лідерів Європейського Союзу не зможе сказати Україні "ні", - наголосила Стефанішина.

Під час своєї поїздки до Брюсселя вона наголосила, що Україна виконала 65-70% зобов'язань за угодою про асоціацію й створила систему антикорупційних органів. На її думку, будь-які варіанти, окрім статусу кандидата, "послаблять сам ЄС".

"Ми наполягаємо, що рішення про надання Україні статусу кандидата - це лише початок процесу, і не треба весь свій політичний скептицизм та капітал витрачати на протистояння цьому. Це початок процесу, це шанс, яким Україна або скористається, або не скористається", - резюмувала Стефанішина.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА