15:14 15.12.2020

На Україну вперше покладено відповідальність за фінансові аспекти роботи Постійного арбітражного суду в Гаазі

2 хв читати
На Україну вперше покладено відповідальність за фінансові аспекти роботи Постійного арбітражного суду в Гаазі

На Україну вперше покладено обов'язки щодо забезпечення фінансової діяльності Постійного арбітражного суду (ПАС), найстарішої у світі судової інституції, розташованої в Гаазі (Нідерланди).

Як розповів в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" обраний 8 грудня на посаду голови Бюджетного комітету ПАС посол України в Королівстві Нідерланди Всеволод Ченцов, до його обов'язків входитиме координація всіх питань, пов'язаних із фінансовими і бюджетними аспектами діяльності ПАС.

"Це передбачає консультації з іншими державами-членами, підготовку відповідних документів, головування на засіданнях комітету. Найбільша частка роботи припадає на другу половину календарного року, коли триває робота над бюджетом на наступний рік", - розповів український дипломат.

Ченцов пояснив, що безпосередньо судових функцій ПАС не здійснює.

"Постійний арбітражний суд - це найстаріша судова установа у світі, яку було засновано у 1899 році. І як не парадоксально, власне судової функції ПАС не здійснює, хоча так може здатися виходячи з назви. Ця установа виступає скоріше платформою, в рамках і з допомогою якої можуть вирішуватися міжнародні спори", - повідомив посол.

За його словами, для розгляду конкретних справ створюються арбітражні суди в складі трьох-п'яти арбітрів.

"ПАС при цьому виконує роль секретаріату у відповідному провадженні, а також може надавати послуги з призначення арбітрів", - пояснив Ченцов.

Український дипломат нагадав, що й Україна скористалася послугами ПАС, і сьогодні на розгляді двох арбітражних трибуналів під егідою ПАС перебувають дві справи за позовами України проти РФ.

"Це справа щодо прав прибережної держави в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці та справа щодо захоплення трьох українських військових кораблів і членів екіпажу. Обидві справи розглядають відповідно до Конвенції ООН з морського права", - уточнив новообраний голова Бюджетного комітету ПАС.

Крім того, послугами ПАС активно користуються українські компанії, зокрема в рамках подолання наслідків російської агресії.

"Цих справ декілька, і вони перебувають на різних стадіях розгляду", - додав він.

Відповідаючи на запитання, чи є в його розпорядженні як голови Бюджетного комітету важелі впливу на рішення українських справ, Ченцов сказав: "Тут йдеться не про вплив. Наша участь у роботі органів ПАС, як і участь всіх держав-членів, а їх наразі 122, являє собою частину процесу управління установою. ПАС є саме платформою, яка дає можливості для вирішення спорів, а не судом у традиційному розумінні, і питання забезпечення функціонування цієї платформи відокремлені від проваджень, які відбуваються під її егідою. в рамках головування ми бачимо свою місію саме в тому, щоб сприяти ефективному функціонуванню цієї авторитетної установи".

З моменту створення цієї посади Україна є першою серед держав Східної Європи, яка головуватиме в комітеті.

 

Фото - Софія Шовікова

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА