18:56 28.09.2020

Зеленський закликає ВР швидше затвердити антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки

2 хв читати
Зеленський закликає ВР швидше затвердити антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Національної ради з питань антикорупційної політики, на якому було обговорено проект Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки, повідомляє прес-служба глави держави.

"Антикорупційна стратегія має стати фундаментом протидії корупції. Антикорупційна стратегія – це система заходів, впровадження яких може забезпечити координацію роботи правоохоронних, антикорупційних державних органів на загальнодержавному та місцевому рівнях", - зазначив Зеленський.

Він наголосив, що ця стратегія передбачає конкретні заходи для забезпечення невідворотності покарання за корупційні діяння.

"За результатами засідання Національної ради з питань антикорупційної політики Президент закликав народних депутатів якнайшвидше розглянути законопроект "Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки", - йдеться в повідомленні.

За словами глави держави, починаючи з 2018 року в Україні відсутній основний стратегічний документ у сфері протидії корупції, який є однією з причин низької ефективності діяльності антикорупційних органів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доповів, що 21 вересня Кабінет Міністрів схвалив і подав на розгляд Верховної Ради проект закону "Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки", яким має бути затверджено Антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки. Законопроект №4135 уже зареєстровано у ВР.

"Концептуальними підходами формування антикорупційної політики є поєднання принципів подальшого вдосконалення загальної системи запобігання та протидії корупції й мінімізації корупційних проявів у найбільш пріоритетних з точки зору подолання корупції сферах, зокрема за рахунок проведення реформ в економічній, соціальній, медичній, освітній, правоохоронній сферах. Практично кожна сфера цією стратегією охоплюється", - наголосив прем'єр.

Стратегія містить п'ять головних принципів: оптимізація функцій державних органів та усунення їхнього дублювання, цифрова трансформація та відкриті дані, зручні й законні сервіси, нетерпимість до корупції серед населення, а також забезпечення невідворотності покарання.

Стратегія визначає вісім головних сфер, де необхідні зміни: суд, прокуратура, поліція; державне регулювання економіки; державний та приватний сектори економіки; податки та митниця; будівництво, земля, інфраструктура; сектор оборони; охорона здоров’я, соціальний захист; система запобігання та протидії корупції загалом.

Голова НАЗК Олександр Новіков, який представляв проект стратегії, зазначив, що народні депутати до початку жовтня мають схвалити відповідний законопроект і протягом трьох місяців НАЗК разом з урядом розробить план дій щодо виконання стратегії.

"Після реалізації документа збитки від корупції зменшаться на 200 мільярдів гривень на рік. Це, у свою чергу, сприятиме більшому залученню інвестицій", - ідеться в повідомленні.

"Вже за рік-два кожен громадянин України відчує помітні результати від її впровадження, тобто у грудні 2021 року. Загалом її термін – це п’ять років. На 2025 рік передбачена фінальна оцінка Антикорупційної стратегії", - сказав Новіков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА