12:06 16.09.2020

"Голос" зареєстрував у ВР постанову про створення ТСК щодо "вагнерівців" - Рахманін

3 хв читати
"Голос" зареєстрував у ВР постанову про створення ТСК щодо "вагнерівців" - Рахманін

Народні депутати фракції "Голос" зареєстрували постанову щодо створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів можливої причетності вищих посадових осіб України до затримання бійців ПВК "Вагнера" у Білорусі та подальшої екстрадиції до Росії, повідомив голова фракції Сергій Рахманін.

"Проект постанови щодо створення тимчасової слідчої комісії, яка має розплутати загадкову історію навколо "вагнерівців", зареєстрований. Фракція "Голос" виконала свою обіцянку. Головою ТСК буде наш колега Роман Костенко. Спеціально для тих, хто показово дбає про збереження державних секретів: зберігати таємницю й захищати брехню - різні речі. ТСК здатна відокремити одне від одного. Час покаже, хто що "злив", - написав Рахманін у середу на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, 29 липня поблизу Мінська було затримано 33 членів ПВК "Вагнера".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської Приватної військової компанії "Вагнера". "Усім 28 особам, серед яких дев'ятеро громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Шевченківський районний суд Києва обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Українська сторона заявила, що ці особи "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

Інформацію спростували офіційні органи. Так, начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що поїздка бойовиків ПВК "Вагнера", під час якої їх було затримано в Білорусі, є спецоперацією російських спецслужб. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи та затримання російських бойовиків у Білорусі як сплановану дезінформацію. У Службі безпеки України також спростували свою причетність до історії з появою та затриманням "вагнерівців" у Білорусі.

4 вересня фракція "Європейська солідарність" висунула вимогу створити тимчасову слідчу комісію (ТСК) з розслідування фактів причетності вищих посадових осіб України до екстрадиції "вагнерівців" із Білорусі до Росії.

15 вересня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія виступив проти створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів можливої причетності вищих посадових осіб України до екстрадиції "вагнерівців" із Білорусі до Росії. "Я категорично проти створення будь-якої ТСК щодо роботи спецслужб. Це не обговорюється взагалі в широкому контексті, для цього треба мати доступ до державної таємниці й отримати відповідний допуск до матеріалів", - сказав Арахамія на брифінгу журналістам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА