11:38 13.02.2020

Українські банки у 2019 році збільшили прибуток майже втричі - до 60 млрд грн - Рожкова

2 хв читати
Українські банки у 2019 році збільшили прибуток майже втричі - до 60 млрд грн - Рожкова

За попередніми даними, українські банки у 2019 році збільшили прибуток майже втричі - до 60 млрд грн, повідомила перший заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова.

"60 млрд грн. Прибуток банківського сектору у 2019 році за попередніми даними. Майже втричі більше, ніж роком раніше. Новий історичний рекорд", - написала вона у Facebook у четвер.

"Розчарую критиків, це не надприбутки держбанків від ОВДП. Це реальний прибуток банківського сектору. Якщо подивитись на процентний дохід держбанків, то інвестовані ОВДП – це всього лише 12%", - додала Рожкова.

За словами першого заступника голови НБУ, лідер за доходами - ПриватБанк, який збільшив прибуток у 2019 році у 2,7 раза - до 32 млрд грн. Зменшилася кількість збиткових банків - із 13 у 2018 році до шести у 2019 році. Показник ROE українських банків у 2019 році становив 34,2%. "Це вище, ніж загальноєвропейський показник - 7%, і вище, ніж у країн-сусідів: Угорщина - 18%, Румунія - 17%, Чехія - 16%. Понад 10 українських банків мають показник ROE більший за 30%", - повідомила Рожкова.

За її словами, основні чинники зростання прибутку банків - висока операційна ефективність банків та низькі відрахування у резерви, які за рік зменшились удвічі з 24 до 12 млрд грн. "Що потрібно вирішити: підвищити операційну ефективність Ощаду (Ощадбанку - ІФ) та Укрексімбанку. Нові наглядові ради мають цьому допомогти", - додала вона.

Рожкова повідомила, що високі прибутки банків - тимчасове явище: "Завжди будуть такі високі прибутки? Ні, завдяки уповільненню інфляції процентні ставки знижуватимуться, а значить, знижуватиметься і процентна маржа банків. Крім того, стрімкий розвиток технологій та небанківського сектору, стандарти розкриття інформації споживачам сприятимуть посиленню конкуренції і вимагатимуть від банків виваженішого підходу до формування ціни на продукти".

Як повідомлялося, українські платоспроможні банки за підсумками 2018 року одержали 21,7 млрд грн чистого прибутку, тоді як роком раніше чистий збиток банків був 26,5 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА