17:46 14.01.2020

ВР наполягає на прозорому та незалежному розслідуванні авіакатастрофи поблизу Тегерана та офіційному вибаченні Ірану

2 хв читати
ВР наполягає на прозорому та незалежному розслідуванні авіакатастрофи поблизу Тегерана та офіційному вибаченні Ірану

Верховна Рада наполягає на необхідності проведення прозорого, незалежного та всебічного розслідування обставин аварії пасажирського літака PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) внаслідок потрапляння в нього бойової ракети в районі міжнародного аеропорту Тегерана 8 січня.

Відповідну заяву №2726 на засіданні парламенту у вівторок підтримали 368 народних депутатів.

"Верховна Рада наполягає на необхідності проведення прозорого, незалежного та всебічного розслідування обставин цієї трагедії і закликає керівництво Ісламської Республіки Іран до відкритої співпраці з іноземними державами та міжнародними організаціями, а також надання усілякого можливого сприяння їхній роботі", - йдеться в заяві.

Український парламент також очікує офіційного вибачення Ірану за збиття українського літака та загибель його екіпажу та пасажирів і закликає Іран визнати свою повну відповідальність.

Верховна Рада закликала світову громадськість і міжнародні організації підтримати Україну в її наполяганні щодо проведення розслідування, встановлення та покарання всіх винних, повернення тіл загиблих, а також сприяти, щоб іранська сторона здійснила всі компенсаційні виплати.

"Верховна Рада закликає Міжнародну організацію цивільної авіації (IKAO) вжити заходів для своєчасної оцінки ризиків польотів цивільної авіації з метою запобігання подібним трагедіям у майбутньому, а також звертається до всіх міжнародних партнерів з пропозицією спільно розробити для цього дієві політичні й технічні механізми", - йдеться в заяві.

Український парламент також закликав органи державної влади України інформувати повною мірою суспільство про результати розслідування катастрофи.

Водночас перед голосуванням за цю постанову нардеп від фракції "Євросолідарність", п'ятий президент України Петро Порошенко закликав парламентарів проголосувати альтернативну версію звернення, підготовлену представниками "Євросолідарності".

"Чому варто ухвалювати не таку редакцію постанови: йдеться про роль і місце нашої держави у сучасному світі, про наші відносини з ключовими західними партнерами, про взаємовідносини з Російською Федерацією, про те, як вітчизняна дипломатія здатна захистити національні інтереси держави, і про те, як функціонує система національної безпеки в країні, а також, які висновки необхідно зробити з цієї катастрофи", - заявив Порошенко з трибуни парламенту.

Він наголосив, що заява українського парламенту "не повинна мати поминально-ритуального характеру, вона всім своїм сенсом має демонструвати сильну українську позицію: і влади, і опозиції".

У зв'язку з цим, зазначив Порошенко, фракція "Євросолідарності" просить поставити на голосування і її заяву до порядку денного Верховної Ради і підтримати цю заяву.

Проте спікер парламенту Дмитро Разумков відповів, що дві такі постанови за регламентом не можна ставити на голосування, і парламентарі перейшли до голосування ухваленої згодом постанови.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА