16:40 28.12.2019

Президент направив до парламенту новий вдосконалений законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади

2 хв читати
Президент направив до парламенту новий вдосконалений законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади

Президент України Володимир Зеленський направив до Верховної Ради новий вдосконалений законопроект про внесення змін до Конституції країни щодо децентралізації влади, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" народний депутат України, член комісії з питань правової реформи при президенті і представник Зеленського у Конституційному суді Федір Веніславський.

"Децентралізація - це стратегічно важливий напрямок розвитку України. Реформа, яку місцеве самоврядування чекало роками. Кілька тижнів проходили змістовні та гарячі дискусії щодо законопроекту змін до Конституції, який робить децентралізацію реальною. Насамперед важливо було почути позицію місцевих громад, заради спроможності і майбутнього розвитку яких, власне, і робиться реформа. У результаті, президент направив до парламенту новий вдосконалений проект з урахуванням найважливіших пропозицій з боку місцевого самоврядування і громадськості. Децентралізація – невідворотна, ми зробимо цю реформу справжньою, громади – здатними, народовладдя – дієвим", - сказав Веніславський у коментарі агентству в суботу.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський зареєстрував у ВР цей законопроект 13 грудня. Документ визначено як невідкладний до розгляду в парламенті.

Законопроект пропонує ввести новий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. При цьому громада визначається як первинний суб'єкт місцевого самоврядування та юридична особа.

На конституційному рівні закріплюється право громади на безпосереднє здійснення місцевого самоврядування шляхом виборів, місцевих референдумів, місцевих ініціатив та в інших форм, визначених законом. Передбачається створення представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування: окружної, обласної ради, їхніх виконкомів. Закріплюється, що зміна їхніх меж, найменування і перейменування здійснюється з урахуванням думки місцевих жителів.

Закріплюється матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування. Зокрема, визначається, що такою основою є земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти, що є у комунальній власності громади; об'єкти спільної власності громад, що перебувають в управлінні окружних, обласних рад; місцеві податки і збори та інші доходи місцевих бюджетів. Водночас пропонується визначити, що держава забезпечує відповідність фінансових ресурсів і повноважень органів місцевого самоврядування.

Для адміністративного нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснення нагляду за дотриманням ними Конституції та законів пропонується ввести інститут префектів.

18 грудня парламентський комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді внести до порядку денного сесії і направити до Конституційного суду законопроект №2598 про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади на предмет відповідності його статтям 157 і 158 Основного закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА