12:12 27.12.2019

Закон про заборону імпорту е/е з РФ за двосторонніми договорами набув чинності

2 хв читати
Закон про заборону імпорту е/е з РФ за двосторонніми договорами набув чинності

Закон про внесення змін до закону України "Про ринок електричної енергії" №330-IX (проект №2233), який передбачає заборону імпорту за двосторонніми договорами (ДД) електричної енергії з Російської Федерації, набув чинності.

"Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування", - зазначено в тексті законодавчого акту, опублікованому в парламентському виданні "Голос України" №248 26 грудня.

Як повідомлялося, 24 грудня глава держави підписав закон №330-IX, ухвалений Верховною Радою 4 грудня. Документ, окрім заборони імпорту е/е з РФ за ДД (з можливістю для Кабінету Міністрів тимчасово скасовувати встановлену заборону) передбачає також: можливість для енергорегулятора до кінця 2020 року обмежувати пропускну здатність, яка розподіляється на добових і місячних аукціонах, за частиною міждержавних перетинів між Україною і країнами, які не є членами Енергоспівтовариства, а також можливість щодо таких країн скасовувати результати річного (на 2020 рік) аукціону.

Регулятор також має можливість у разі значних коливань ціни на внутрішньодобовому ринку (ВДР), ринку "на добу вперед" (РДВ), а також балансувальному ринку встановлювати граничні ціни на кожному з позначених сегментів для кожної торговельної зони.

Передбачається, що з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2025 року гранична нижня межа обов'язкового продажу е/е виробниками (крім альтернативної генерації) та імпортерами на РДВ становить не менше ніж 15% їх місячного обсягу продажу. До теперішнього часу мінімальний граничний обсяг продажу на РДВ становив 10%.

Окрім того, закріплюється обов'язок держпідприємства "Гарантований покупець" направляти свій прибуток (крім покриття своїх витрат) на виплати альтернативної генерації. Крім цього, документ регулює питання дії ліцензії оператора системи передання е/е (НЕК "Укренерго") до моменту остаточної сертифікації компанії.

Також НКРЕКП до 1 квітня 2020 року має право встановлювати для теплоелектроцентралей тариф на відпуск е/е на рівні не нижче за собівартість.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА