21:00 01.12.2019

Лісабонський договір дозволяє ЄС вирішувати сучасні завдання

2 хв читати
Лісабонський договір дозволяє ЄС вирішувати сучасні завдання

Лісабонський договір додав ще один будівельний блок в архітектуру сьогоднішнього Європейського союзу, і зробив можливою більшу частину прогресу в ЄС, заявив у неділю голова Європейської ради Шарль Мішель.

"Метою договору було підвищити ефективність і демократичну легітимність союзу і поліпшити узгодженість його дій. Я вважаю, що це вдалося в обох аспектах. Сьогодні це так само актуально, як і 10 років тому, і дає нам інструменти для вирішення наших сучасних завдань", - сказав Мішель на урочистій церемонії 10-річчя Лісабонського договору в Брюссельському будинку Європейської історії.

За його словами, "однією з важливих реформ є особливо своєчасна наша спільна боротьба проти зміни клімату". Договір, продовжив глава Євроради, забезпечив Євросоюзу умови, які дозволили підписати життєво важливі міжнародні документи, такі як Паризька хартія з клімату.

"Договір також дав демократії нове обличчя, посилив прозорість і відкрив двері в законотворчість Брюсселя. Міністри Ради ЄС і члени Європарламенту тепер приймають закони публічно, до загального огляду. Це важливо у відкритій, процвітаючої демократії", - підкреслив Мішель.

Він також зазначив, що договір допоміг "синхронізувати зовнішню політику і політику безпеки Європи, створивши Європейську зовнішньополітичну службу".

"Сьогодні ми робимо більше, ніж робили, якщо озиратися назад, ми святкуємо новий початок з великим ентузіазмом і надією, тому що ми починаємо наступні п'ять років на твердому грунті. Ми просуваємо наш власний амбітний європейський порядок денний. Лісабонський договір підштовхнув нас у цьому напрямку і міцно закріпив наш союз в двадцять першому столітті", - заявив голова Європейської ради, чий мандат розпочався 1 грудня.

У церемонії також взяли участь голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, голова Європарламенту Давид Сасолі і голова Європейського центробанку Крістін Лагард.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА