20:58 02.05.2019

"Нафтогаз" розцінює заяву Путіна про залежність газопостачання України від транзиту як початок переговорів

3 хв читати
"Нафтогаз" розцінює заяву Путіна про залежність газопостачання України від транзиту як початок переговорів

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розцінив зроблену 27 квітня в Пекіні заяву президента РФ Володимира Путіна про те, що газопостачання України повністю залежить від транзиту російського газу через ГТС країни, як початок ведення переговорів.

"Як ми і очікували, Москва почала переговори щодо продовження транзиту газу одразу після завершення виборів в Україні. Цей раунд провів російський президент з далекого Пекіна. Про необхідність Росії в транзиті і готовності "Газпрому" від укладання договору на стандартних європейських умовах, звичайно, не було ні слова. Було про те, як Україна замерзне", - написав він на своїй сторінці в "Фейсбук".

А.Коболєв нагадав, що "Газпром" не встигає побудувати і запустити всі необхідні для нього газопроводи в обхід України до кінця грудня 2019 року, тому сторони будуть змушені дійти угоди, заснованої на європейських правилах.

"Україна впровадила у себе законодавство ЄС, яке встановлює чіткі правила і вимоги користування газовою інфраструктурою. Власне, ні у "Газпрому", ні у "Нафтогазу" значного поля для маневру немає", - написав він.

За його словами, робота за європейськими правилами також дозволить перенести точки передачі газу на східний кордон України. "Тобто запропонувати потужності української ГТС іншим транзитерам газу, наприклад, європейським клієнтам "Газпрому". Або іншим російським виробникам, або продавцям газу з Середньої Азії, якщо до питання активно підключиться ЄС", - додав він.

"Цього росіяни уникатимуть усіма способами. Звичайно, чекаємо і масовану інформаційну атаку. Проти європейських правил і за продовження діючих контрактів у старій версії, до їх виправлення в Арбітражі. Проти прозорого ринку і конкуренції, за фейкові знижки, вимолені у Кремлі українськими політиками. Проти стягнення нами $ 2,8 млрд з "Газпрому". Проти такого арбітражу, де ми вимагаємо близько $ 12 млрд. проти санкцій щодо "Північного потоку 2" і залучення антимонопольного органу ЄС до боротьби з маніпуляціями "Газпрому" на європейському газовому ринку", - резюмував глава НАК.

Як повідомлялося, раніше виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що Україна на очікуваних у кінці травня тристоронніх переговорах запропонує РФ забронювати 60 млрд куб. м транзитних потужностей газотранспортної системи країни терміном на 10 років.

Загалом Україна має намір взяти на себе зобов'язання забезпечення транзитної потужності на 90 млрд куб м газу. Потужністю 30 млрд куб. м зможуть скористатися європейські компанії, які будуть закуповувати газ на кордоні України з Росією, імпортери середньоазіатського газу, або газу, що добувається незалежними виробниками в РФ.

На відміну від тарифу, який прописаний в чинному контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом", нові, засновані на європейських правилах, пропоновані умови містять плату за вхід / вихід у газотранспортну систему України і плату за бронювання потужностей.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА