17:23 01.04.2019

Відсутність спостерігачів із РФ не вплинула на легітимність процесу спостереження за виборами в Україні - Канерва

2 хв читати
Відсутність спостерігачів із РФ не вплинула на легітимність процесу спостереження за виборами в Україні - Канерва

Спецкоординатор місії спостерігачів ОБСЄ на виборах президента в Україні Ілкка Канерва наголошує, що відсутність спостерігачів із Росії не відобразилася на легітимності процесу спостереження за виборами в Україні.

Такі висновки він озвучив під час спільної прес-конференції представників місії міжнародних спостерігачів за виборами в Україні в складі БДІПЛ ОБСЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, ПАРЄ, ПА НАТО і Європарламенту.

"Відсутність спостерігачів з однієї країни не може мати будь-якого впливу на легітимність нашого спостереження", - сказав І.Канерва на прес-конференції в понеділок у Києві.

За його словами, до спостереження було залучено понад 2 тис. представники багатьох держав.

Водночас він висловив свій жаль: "Виключення суперечить одному з наших Копенгагенських зобов'язань, згідно з яким країни-учасниці ОБСЄ запрошують один одного для спостереження за національними виборами. Викликає жаль той факт, що конфлікт призвів до ситуації, коли країна змушена призупинити втілення зобов'язання ОБСЄ щодо іншої країни".

Як повідомлялося, 7 лютого Верховна Рада ухвалила закон, яким заборонила громадянам РФ і особам, запропонованим російською стороною, бути офіційними спостерігачами на президентських, парламентських і місцевих виборах в Україні.

Відповідно до закону, офіційним спостерігачем від іноземних держав і міжнародних організацій не може бути громадянин (підданий) держави, яку Верховна Рада визнала державою-агресором або державою-окупантом. Крім того, спостерігачем не зможе бути особа, запропонована державою-агресором або державою-окупантом.

У свою чергу в БДІПЛ ОБСЄ заявили, що направлять запит усім державам-членам, зокрема Росії, про надання короткотермінових спостерігачів для місії спостереження за виборами в Україні у 2019 році.

15 березня БДІПЛ ОБСЄ надало Києву список кандидатів до складу короткострокової місії зі спостереження за виборами президента України, в ньому 24 кандидатури, запропоновані Росією. "БДІПЛ щойно направило до Центральної виборчої комісії України список імен, запропонованих країнами-членами ОБСЄ як короткострокових спостерігачів у місію ОБСЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні. У списку 24 людини, запропоновані РФ", - сказав офіційний представник БДІПЛ ОБСЄ Томас Раймер "Інтерфаксу" (interfax.ru).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА