17:00 12.02.2019

Верховний Суд підтвердив правомірність відмови ЦВК у реєстрації Симоненка кандидатом у президенти

2 хв читати
Верховний Суд підтвердив правомірність відмови ЦВК у реєстрації Симоненка кандидатом у президенти

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду визнав правильним висновок суду першої інстанції про правомірність відмови Центральною виборчою комісією лідеру Компартії України Петру Симоненку в реєстрації кандидатом на посаду президента України на чергових виборах 31 березня, висунутому від КПУ.

Як повідомляється у вівторок на сайті Верховного Суду, в результаті розгляду в апеляційному порядку справи за позовом П.Симоненка та Компартії України до ЦВК Верховний Суд ухвалив рішення, що в разі, якщо кандидата на посаду президента України висунуто партією, статут, найменування та символіка якої не відповідають вимогам закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" (так званий закон про декомунізацію), це обумовлює відмову йому в реєстрації відповідно до закону "Про вибори президента України" (постанова Верховного Суду від 9 лютого 2019 у справі №855/20/19).

У повідомленні нагадується, що позивачі П.Симоненко і КПУ просили визнати протиправною і скасувати постанову ЦВК про відмову в реєстрації кандидата на посаду президента України, висунутого КПУ, і зобов'язати повторно розглянути документи і зареєструвати позивача кандидатом на цю посаду.

Суд першої інстанції в задоволенні позовних вимог відмовив, а Верховний Суд підтвердив це рішення, керуючись тим, що політичні партії, щодо яких центральним органом виконавчої влади ухвалено рішення про невідповідність їхньої діяльності, найменування та/або символіки вимогам закону про декомунізацію, не можуть бути суб'єктом виборчого процесу.

"Міністерство юстиції України направило до Центральної виборчої комісії наказ від 23 липня 2015 №1312/5, яким визнано, що статут, найменування та символіка КПУ не відповідають положенням закону. Цей наказ діє, отже, у ЦВК не було правових підстав не враховувати його", - зазначили у Верховному Суді.

Раніше 6 лютого 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову лідера Компартії П.Симоненка і самої КПУ до Центральної виборчої комісії через відмову в реєстрації його кандидатом на виборах президента України 31 березня.

Як повідомлялося, 2 лютого ЦВК відмовила політику в реєстрації кандидатом на виборах 31 березня, оскільки П.Симоненка було висунуто від партії, статут, найменування та символіка якої не відповідають вимогам закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Комуністична партія України вважає це рішення політично мотивованим і антиконституційним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА