19:25 21.01.2019

Російська сторона затягує тристоронні газові переговори в очікуванні майбутніх виборів

2 хв читати
Російська сторона затягує тристоронні газові переговори в очікуванні майбутніх виборів

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що російська сторона затягує тристоронні газові переговори Україна-Росія-Європейська Комісія щодо транзиту газу через українську територію до країн Європи, очікуючи результатів виборів в Україні.

"Російська делегація не приховувала, що очікує політичних змін, чекає на вибори, натякаючи, що такі консультації мають бути у травні, й у травні щось зміниться, і буде абсолютно інша реальність. Це був постійний фон цих консультацій", - заявив він журналістам у понеділок у Брюсселі після тристоронніх переговорів на політичному рівні.

При цьому П.Клімкін відзначив той факт, що російська делегація запізнилася на переговори більше ніж не півгодини. "Напевно, чекали на інструкції, але все одно консультації були сюрреалістичними", - охарактеризував глава українського зовнішньополітичного відомства переговори.

Іншим елементом консультацій П.Клімкін назвав той факт, що глава російського "Газпрому" Олексій Міллер "тричі наголошував", що вони готові продовжити вже наявні контракти.

"Причому він говорив, що ці контракти можна продовжити без будь-яких експертних консультацій. Я намагався у нього перепитати, що він має на увазі. Він підтвердив, що саме так, саме ці контракти - й уперед", - розповів П.Клімкін.

Ще одним елементом обговорення глава МЗС України відзначив те, що російська сторона не хоче враховувати, що в Україні вже діє інше енергетичне законодавство, яке відрізняється від того, в рамках якого було укладено договори на транзит газу в 2009 році.

"Російська сторона навіть не розглядає, що в нас тепер інше законодавство, інші правила, інші закони, які відображають європейське законодавство, і те, що ми маємо перейти від "договорняків" до реальних контрактів, які базуватимуться на європейських правилах. Цього ні російська сторона, ні, тим паче, "Газпром" розглядати наразі не хочуть", - деталізував він.

При цьому П.Клімкін наголосив, що "навіть Європейська Комісія тепер намагається пояснити Росії, що правила змінилися, що життя змінилося, але логіка пана Міллера - просто продовжити наявні контракти".

Український міністр також нагадав, що російська сторона не визнає рішень Стокгольмського арбітражу. "Ситуація змінилася для всіх, тільки не для Росії", - сказав П.Клімкін.

Раніше цього дня в Брюсселі відбувся другий раунд тристоронніх газових переговорів на політичному рівні за участю віце-президента Європейської Комісії Мароша Шефчовича, міністра закордонних справ України П.Клімкіна, голови НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, виконавчого директора НАК Юрія Вітренка, міністра енергетики Росії Олександра Новака та представників "Газпрому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА