07:57 15.10.2018

У Баварії за підсумками виборів може бути сформована коаліція ХСС і "Вільних виборців"

3 хв читати
У Баварії за підсумками виборів може бути сформована коаліція ХСС і "Вільних виборців"

Керувати Баварією за підсумками виборів, швидше за все, буде Християнсько-соціальний союз (ХСС) і об'єднання "Вільні виборці", вважає професор політології Вільного університету Берліна Нільс Дідеріх.

У неділю в Баварії відбулись вибори до земельного парламенту-ландтага, екзит-поли телеканалу "АРД" (Infratest Dimap) і "ЦДФ" (Forschungsgruppe Wahlen) показують очікувано низьку підтримку в 35,5% правлячих консерваторів з Християнсько-соціального союзу (ХСС) - тепер ХСС не зможе правити самостійно, партії доведеться формувати коаліцію.

У бесіді з кореспондентом "Інтерфаксу" Н.Дідеріх прокоментував результати регіональних виборів і припустив, як може виглядати нова правляча коаліція в земельному парламенті-ландтазі.

"Це відносно зрозуміло - існують" Вільні виборці ", які однозначно розташовуються на консервативному фланзі і, таким чином, близькі ХСС. Вони можуть скласти хоч і з невеликою перевагою, але переконливу більшість у ландтазі. Принаймні, так все виглядає зараз - як будуть розподілені мандати, ми поки не знаємо", - сказав політолог.

"Вільні виборці", за його словами, це об'єднання, яке сформувалося з учасників комунальних виборів, з тих груп людей, які "не вибирають традиційні партії, а з різних причин формують власні групи і списки кандидатів".

"У "Вільних виборців" є основна тенденція протистояння бюрократичному тиску ХСС, але постановка цілей в змістовному плані значною мірою збігається з настроями в ХСС", - вказав експерт.

На думку професора, є другий можливий варіант коаліції - з ХСС і "Зеленими".

"Інша можливість має на увазі так звану "чорно-зелену" коаліцію. Вона буде трохи складніше, тому що як друга за величиною партія в парламенті партія "Зелених" тепер виставлятиме чіткі вимоги. Чи зможе ХСС їх виконати - невідомо", - вказав співрозмовник агентства.

За його словами, основним каменем спотикання між ХСС і "Зеленими" є розбіжності в міграційній політиці та політиці у відношенні до біженців. ХСС виступає за чіткий контроль і обмеження числа мігрантів.

"Зелені" займають протилежну ХСС позицію, і я не знаю, як там можна знайти компроміс. Я припускаю, що все йде до коаліції між ХСС і "Вільними виборцями", - сказав Н.Дідеріх.

"Зеленим" опитування пророкують друге місце (18,5-19%), Соціал-демократичній партії Німеччини СДПН можуть дістатися рекордно низькі 9,5-10% голосів. Також вперше в історії права "Альтернатива для Німеччини" може пройти в баварський парламент (11%). Об'єднанню "Вільні виборці" може дістатися 11,5% голосів, Вільній демократичній партії Німеччини - 5%.

Раніше в неділю лідер "Вільних виборців" Хуберт Айвангер в ефірі телеканалу "ЦДФ", відповідаючи на питання про перспективу формування коаліції з ХСС, заявив наступне: "Я був би готовий. Якщо він (діючий баварський прем'єр від ХСС Маркус Зедер - ІФ) скаже "так", то ми будемо брати участь".

Ключовий кандидат "Зелених" Катаріна Шульце, зі свого боку, заявила, що мова за участі "Зелених" може йти про політику проєвропейську і справедливу, але не про антиєвропейську та авторитарну.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА