08:21 08.10.2018

В ОБСЄ закликали РФ притягнути до відповідальності замовників вбивства Політковської

2 хв читати
В ОБСЄ закликали РФ притягнути до відповідальності замовників вбивства Політковської

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір в 12-ту річницю смерті російської журналістки Анни Політковської закликав притягнути до відповідальності замовників її вбивства, йдеться на сайті ОБСЄ.

"Не дивлячись на прогрес і зроблені досі владою заяви в цій справі, я закликаю Росію завершити повне розслідування, щоб забезпечити повну відповідальність тих, хто замовив цей злочин", - заявив А.Дезір.

Також А.Дезір закликав гарантувати безпеку журналістів у Російській Федерації.

Оглядач "Нової газети" А.Політковська була застрелена 7 жовтня 2006 року в під'їзді свого будинку в Москві. Версії вбивства з метою пограбування або на побутовому грунті були визнані неспроможними, і основною версією злочину стала її професійна діяльність.

У жовтні 2011 року Головне слідче управління СКР пред'явило обвинувачення у вбивстві А.Політковської Лом-Алі Гайтукаєву, братам Джабраїлу та Ібрагіму Махмудовим і Сергію Хаджикурбанову. За версією слідства, в липні 2006 року Л.-А.Гайтукаєв отримав від невстановленої особи замовлення на вбивство журналістки. Сам Л.-А.Гайтукаєв і С.Хаджикурбанов стали організаторами злочину. І. і Д. Махмудови вели спостереження за Політковською, Рустам Махмудов був безпосереднім виконавцем убивства.

14 грудня 2012 Мосміськсуд за обвинуваченням в організації вбивства журналістки засудив до 11 років колонії суворого режиму екс-міліціонера Дмитра Павлюченкова. Він повністю визнав вину, уклав угоду зі слідством і дав свідчення проти інших фігурантів справи, ставши ключовим свідком обвинувачення.

9 червня 2015 Мосміськсуд призначив Л.-А.Гайтукаєву і Р.Махмудову покарання у вигляді довічного позбавлення волі, І.Махмудову - 12 років, Д.Махмудову - 14 років (пізніше Верховний суд знизив покарання на півроку) і колишньому поліцейському С. Хаджикурбанову - 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму.

Замовника вбивства встановити не вдалося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА