19:31 28.06.2018

Яценюк за зміни в Конституції: закріпити курс на членство в ЄС і НАТО, заборонити федералізацію в Україні

3 хв читати
Яценюк за зміни в Конституції: закріпити курс на членство в ЄС і НАТО, заборонити федералізацію в Україні

Екс-прем'єр-міністр України, голова політради партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк пропонує закріпити в Конституції України курс країни на членство в Європейському Союзі і в НАТО, заборонити федералізацію в державі і закріпити поняття "Кримська автономія".

"У Конституції потрібно визначити курс на членство України в Європейському Союзі і в Організації Північноатлантичного договору. Сьогодні є однозначна воля більшості українського народу: Україна має бути в ЄС і в НАТО", - написав А.Яценюк на своїй сторінці в Фейсбук у четвер з нагоди дня Конституції України.

Серед пропонованих змін - зменшення кількості народних депутатів до 300 (замість 450). Передбачено також, що члени Кабінету міністрів можуть одночасно бути і нардепами.

"У Конституції потрібно чітко передбачити, що не може бути народним депутатом України особа з іноземним громадянством", - йдеться в пропозиціях політика.

А.Яценюк підтримує надання можливості затримання і взяття під варту народного депутата без згоди Верховної Ради під час або відразу після вчинення ним тяжкого або особливо тяжкого злочину. Також пропонується позбавляти статусу народного депутата в разі невідвідування пленарних засідань сукупно більше 30 днів за сесію без поважних причин.

Що стосується посади президента, то лідер "Народного фронту" залишається прихильником парламентсько-президентської республіки, в якій президент обирається на загальнонаціональних прямих виборах. "Він - глава держави, національний арбітр, верховний головнокомандувач. У президента залишається вся вертикаль призначень в Збройних силах України. Президент також вносить до парламенту кандидатуру голови Служби безпеки України. Також президент призначає керівника Служби зовнішньої розвідки", - озвучив свою позицію А.Яценюк.

Він виступає за врегулювання процедури імпічменту президента: "Вона може бути розпочата в разі вчинення державної зради, іншого злочину, а також у разі отримання громадянства іншої держави або навмисного порушення Конституції. У Конституції прописуємо спеціальну слідчу комісію для імпічменту".

Згідно із запропонованими змінами, президент вносить до парламенту подання на призначення прем'єр-міністра, однак кандидатуру визначає коаліція. Всі члени Кабміну призначаються прем'єром за погодженням з коаліцією.

Що стосується місцевої влади, то запропоновано ввести інститут префекта замість обласних і районних державних адміністрацій. Префекти призначатимуться президентом за поданням Кабміну і здійснюватимуть нагляд за дотриманням законодавства.

"Вводимо в Конституцію пряму заборону на федералізацію України. Водночас (потрібно) закріпити поняття "Кримська автономія", засноване на історичних правах кримськотатарського народу", - підкреслив А.Яценюк.

"Хочемо також визначити в Конституції фермерське господарство основою аграрного ладу України", - зазначив політик.

За його словами, в "Народному фронті" вже отримали підписні листи для внесення проекту змін до Конституції. "Це має бути публічний процес і прямий діалог з громадянами країни. Звертаємося до всіх демократичних сил в парламенті: давайте почнемо предметну дискусію. У цьому процесі важлива і роль президента - яким він бачить конституційний лад у країні?" - закликав до дискусії політик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА