07:37 06.02.2018

Рада в перший пленарний день може затвердити заяву в зв'язку з прийняттям парламентом Польщі закону "про бандерізм"

2 хв читати
Рада в перший пленарний день може затвердити заяву в зв'язку з прийняттям парламентом Польщі закону "про бандерізм"

Верховна Рада в перший пленарний день нової сесії розгляне проект постанови про заяву українського парламенту в зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті - комісії з розслідування злочинів проти польського народу.

"Завтра запропоную його (проект постанови про заяву - ІФ) на голосування одним з перших", - сказав А.Парубій в ефірі "Свободи слова" на каналі ICTV в понеділок увечері.

Спікер зазначив, що прийнятий в Польщі закон несе загрозу для українців, які перебувають в цій країні.

Він підкреслив, що у вівторок український парламент не буде приймати "дзеркальні" заходи, Верховна Рада має намір затвердити заяву, в якій дасть оцінку подіям, які відбулися.

"Тобто завтра - це ще не закон, не дзеркальна відповідь за подібним законодавством. Це наше попередження і позиція українського парламенту", - сказав А.Парубій.

Тим часом він додав, що президент Польщі має право вето, яке з високим ступенем ймовірності буде подолано, також закон можуть направити на вивчення Конституційного суду, що дозволить відкласти терміни вступу його в силу

"Будемо чекати остаточного рішення. І потім будемо робити висновки, як діяти далі", - заявив спікер Верховної Ради.

Як повідомлялося, Сенат Польщі в ніч на 1 лютого прийняв без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За прийняття законопроекту проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, в тому числі за злочини, вчинені Третім рейхом". Окрім того, злочином в документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання. Крім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" по відношенню до таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

В силу закон вступить після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він стурбований рішенням Сенату Польщі.

Голова Верховної Ради А.Парубій доручив комітету у закордонних справах розглянути ситуацію з прийняттям в Польщі закону про Інститут національної пам'яті та підготувати позицію для розгляду українським парламентом.

У понеділок А.Парубій повідомив, що комітет із закордонних справ підготував текст заяви щодо цього закону, у вівторок парламент може його прийняти.

Пізніше в цей же день на сайті українського парламенту з'явилася інформація про те, що зареєстрований відповідний проект постанови про заяву парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА