16:14 15.12.2017

Brexit: лідери ЄС переходять до другого етапу переговорів

2 хв читати
Brexit: лідери ЄС переходять до другого етапу переговорів

В ухвалених у п'ятницю на саміті ЄС в Брюсселі керівних вказівках щодо другої фази переговорів з питань Brexit Європейська Рада привітала прогрес, досягнутий на першому етапі, і заявила про можливість переходу до другого етапу, що стосується майбутніх відносин Брюсселя і Лондона.

Єврорада наголосила в цьому документі, що переговори в другій фазі обумовлюються повним і своєчасним виконанням зобов'язань, узятих на першому етапі.

"Під час переговорів на другому етапі, присвячених перехідним угодам, а також спільного розуміння структури майбутніх відносин, керівні принципи Європейської Ради від 29 квітня 2017 року продовжують повністю застосовуватися і мають дотримуватися", - йдеться в опублікованих на сайті Європейської Ради вказівках.

Єврорада погодилася з проханням Великобританії провести переговори про перехідний період близько двох років із поширенням на нього всієї сукупності принципів, правил і норм Європейського союзу (сommunity acquis), тоді як Сполучене Королівство як третя країна не братиме участі в роботі або призначатиме та обиратиме представників в інститутах ЄС, а також не братиме участі в ухаленні рішень органами союзу, його офісами і агентствами.

"Також застосовуватимуть всі законодавчі, бюджетні, наглядові, судові та правозастосовні інструменти і структури союзу, зокрема й компетенція Суду Європейського союзу. Оскільки Сполучене Королівство продовжуватиме брати участь у Митному союзі та Єдиному ринку (з усіма чотирма свободами) в період переходу, йому доведеться дотримуватися торговельної політики ЄС, застосовувати митні тарифи ЄС і збирати мита ЄС ", - пояснюється в документі.

Європейська Рада закликала Єврокомісію надати відповідні рекомендації з цього питання, а Раді ЄС ухвалити додаткові директиви щодо переговорів стосовно перехідних угод у січні 2018 року.

"Європейська Рада підтверджує своє бажання встановити тісне партнерство між союзом і Сполученим Королівством. Хоча угоду про майбутні відносини може бути завершено і укладено лише після того, як Сполучене Королівство буде третьою країною, союз буде готовий брати участь в попередніх і підготовчих обговореннях з метою визначення загального розуміння структури майбутніх відносин, щойно додаткові керівні вказівки будуть прийняті з цією метою. Таке розуміння має бути розроблено в політичній декларації, що супроводжує угоду про вихід і згаданої в ньому", - наголошується в директивах Євроради.

Глави держав і урядів країн ЄС підтвердили свою "готовність налагодити партнерські відносини у сферах, пов'язаних з торгівлею та економічним співробітництвом, зокрема, в боротьбі з тероризмом і міжнародною злочинністю, а також у сфері безпеки, оборони і зовнішньої політики".

Європейська Рада має намір прийняти в березні 2018 року додаткові керівні вказівки, зокрема, урамках майбутніх відносин. Він закликав Сполучене Королівство "внести додаткову ясність щодо своєї позиції у рамках майбутніх відносин".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА