08:43 06.12.2017

Ситник і Холодницький прокоментували співпрацю з ФБР

3 хв читати
Ситник і Холодницький прокоментували співпрацю з ФБР

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник та заступник генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький прокоментували співпрацю з Федеральним бюро розслідувань (ФБР) у зв'язку зі звинуваченнями, висловленими раніше генпрокурором України Юрієм Луценком.

"Я не можу коментувати слова генерального прокурора, я можу підтвердити, що у НАБУ, на підставі укладених меморандумів, є певна співпраця не тільки з ФБР, але і з іншими установами", - процитували заяву Н.Холодницького на сайті Української служби "Голосу Америки" у вівторок увечері.

Він наголосив, що діяльність ФБР зводилася до консультування і до тих дій, які проводилися у рамках підписаного меморандуму.

"Звичайно, вони (ФБР - ІФ) трохи шоковані таким поворотом подій, тому що вони допомагали не лише антикорупційному бюро (...) У них є співпраця практично з усіма правоохоронними органами. Але чомусь саме з цієї операції у генерального прокурора виникла думка, що хтось там, якась спецслужба іноземна незаконно працює на території України. Чесно кажучи, це дуже погано", - заявив керівник НАБУ А.Ситник.

Н.Холодницький зазначив, що ФБР представляє американський уряд, а це, на думку голови САП, сторона, яка "нам реально допомагає і у створенні антикорупційних органів, і у розвитку їхньої діяльності".

А.Ситник, у свою чергу, зазначив, що раніше генеральний прокурор вітав співпрацю між антикорупційною прокуратурою та ФБР.

"Була конкретна справа - так звана бурштинова справа, коли у нас був брифінг з антикорупційним прокурором і ми сказали, що ми викрили схему, і викриття відбувалось за участю наших американських колег з ФБР у рамках меморандуму, який підписаний два роки тому. Тоді генеральний прокурор із парламентської трибуни заявив, що це - блискуча операція, все добре. Чому зараз у тій самій ситуації, при тій самій співпраці, при тому ж меморандумі заявляється про те, що виявляється, що ФБР, яке допомагало в розслідуванні вбивства Павла Шеремета, інших справ, - чому зараз це поза законом, чесно кажучи, дуже важко коментувати", - підсумував А.Ситник.

Як повідомлялося, генпрокурор України Юрій Луценко у вівторок пропонував голові Верховної Ради Андрію Парубію відправити керівникам НАБУ і САП А.Ситнику та Н.Холодницькому телеграму з проханням приїхати із США до Києва на засідання парламенту для їх звіту.

"Я прошу головуючого направити телеграму керівництву НАБУ і САП, яке перебуває у Вашингтоні і виконує важливу державну місію... я думаю, Національне антикорупційне бюро вже за два дні могло б відзвітувати про спрямування до бюджету 26 тис. грн. І може повернутися до Києва, щоб стати на трибуну Верховної Ради і дати звіт про законність чи незаконність певних дій", - сказав Ю.Луценко з трибуни парламенту на вечірньому пленарному засіданні Верховної Ради у вівторок.

У зв'язку з цим генпрокурор попросив відкласти заслуховування його доповіді до повернення керівників НАБУ та САП.

Цього тижня у Вашингтоні відбувається Глобальний форум з повернення активів, де, разом з іншими питаннями, розглядається повернення активів, одержаних шляхом здійснення злочинної діяльності в Україні. У складі української делегації - керівники НАБУ і САП А.Ситник і Н.Холодницький, заступник генпрокурора Євген Єнін, голова Національного агентства України з питань запобігання, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Антон Янчук, а також представники Державної служби фінансового моніторингу.

Форум організований США спільно з Великою Британією за підтримки Ініціативи повернення вкрадених активів (StAR) - партнерства між групою Світового банку і Управлінням ООН з наркотиків та злочинності (UNODC).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА