10:38 26.10.2015

Вирішити питання проведення місцевих виборів у Маріуполі та Красноармійську може тільки ВР - Охендовський

2 хв читати
Вирішити питання проведення місцевих виборів у Маріуполі та Красноармійську може тільки ВР - Охендовський

Для проведення місцевих виборів у Маріуполі та Красноармійську Верховна Рада має ухвалити окремий закон, вважає голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

Як повідомляє прес-служба ЦВК, про це йшлося на зустрічі М. Охендовського з послами США в Україні Джеффрі Пайєттом, Канади - Романом Ващуком і Великобританії - Джудіт Гоф.

М. Охендовський заявив, що "тільки Верховна Рада України має створити спеціальний юридичний механізм, щоб дати виборцям Маріуполя і Красноармійська можливість реалізувати їхні виборчі права".

Він нагадав, що голосування на місцевих виборах у Маріуполі та Красноармійську не відбулося, і способу дій виборчих комісій у таких ситуаціях закон про місцеві вибори не передбачає.

"Будь-який виборчий процес, який вже розпочався, обов'язково повинен завершитися голосуванням і встановленням результатів виборів. Зрив голосування в результаті протиправної бездіяльності окремих членів міських виборчих комісій не змінив юридичного статусу кандидатів, висунутих на відповідних виборах. Немає і юридичної можливості завершити початі виборчі процеси без проведення голосування і встановлення результатів виборів", - наголосив голова ЦВК.

За повідомленням прес-служби ЦВК, цю думку М. Охендовського "підтримали усі присутні на зустрічі посли іноземних держав, підкресливши при цьому, що такий підхід повністю відповідає міжнародним виборчим стандартам".

Глава ЦВК наголосив, що для Комісії "від самого початку виборчого процесу було принципово важливо організувати вибори в Маріуполі", враховуючи, що він є найбільшим за кількістю виборців з усіх міст Донбасу, що під контролем України.

Зрив голосування в Маріуполі й Красноармійську він пояснив системною протизаконною бездіяльністю окремих членів Маріупольського та Червоноармійського міськвиборчкомів.

За його словами, законність рішення щодо друку виборчих бюлетенів для голосування в Маріуполі була встановлена не лише ЦВК, а й рішенням суду, що набрало законної сили.

Глава ЦВК нагадав, то в Красноармійську рішенням суду, ухваленим за п'ять годин до початку голосування, було скасовано рішення міськвиборчкому з визначення виробника виборчих бюлетенів тільки на тій підставі, що для друку бюлетенів було обрано фізичну особу-підприємця, а не юридичну особу.

"Такі рішення приймалися і багатьма іншими територіальними виборчими комісіями. Їх законність у жодному з випадків під сумнів не ставилася. Самі бюлетені, виготовлені для голосування в місті Красноармійську, вимогам закону відповідали повністю. Незважаючи на це, такі виборчі бюлетені, навіть будучи отримані міською виборчою комісією, дільничним виборчим комісіям передані не були", - наголорсив М. Охендовський.

"В обох випадках - Маріуполя і Красноармійська - подальшу юридичну оцінку суспільно небезпечним наслідкам протиправної бездіяльності окремих членів відповідних міських виборчих комісій обов'язково повинні дати правоохоронні органи, до яких уже звернулася ЦВК, враховуючи можливу наявність у такій бездіяльності ознак складу кримінального злочину, передбаченого ст. 157 КК України", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА