16:15 02.10.2015

На місцевих виборах депутатами можуть бути обрані кандидати, які не наберуть найбільшої кількості голосів – заступник голови ЦВК

2 хв читати
На місцевих виборах депутатами можуть бути обрані кандидати, які не наберуть найбільшої кількості голосів – заступник голови ЦВК

На місцевих виборах депутатами можуть стати кандидати, які не наберуть найбільшої кількості голосів виборців, зазначає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"Виборець повинен мати на увазі, що хоч який максимальний результат отримав би кандидат від місцевої організації партії, яка не подолала 5-відсоткового бар'єру, він депутатом ніколи не стане", - заявив А.Магера в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що багато виборців навряд чи до кінця зможуть зрозуміти суть цієї виборчої системи. Вона складна навіть для юристів", - констатував він.

Заступник голови ЦВК нагадав, що у виборчому бюлетені з виборів депутатів обласних, районних, міських і районних у місті рад, які проводяться за пропорційною системою з відкритими партійними списками, в одному рядку будуть зазначені і кандидат, який балотується в цьому окрузі, і партія, яка його висунула.

"На виборах, ставлячи галочку, виборець одночасно голосує і за місцеву організацію партії, і за кандидата в територіальному окрузі. Тобто, якщо він хоче підтримати кандидата в територіальному окрузі, то він це може зробити за умови, що він одночасно підтримає і місцеву організацію партії, тому що клітинка (у бюлетені - ІФ) лише одна", - пояснив він.

У результаті за підсумками виборів може бути ситуація, коли в окрузі стає депутатом той, хто набрав найбільшу кількість голосів. Водночас можливі й інші ситуації, зокрема, коли депутатів буде кілька в одному окрузі, і не обов'язково перших за кількістю отриманих голосів.

"А може бути ситуація, коли ніхто не буде обраний в окрузі, тому що той, хто набрав найбільшу кількість голосів в окрузі, не може бути обраний, оскільки його партія не подолала 5-відсоткового бар'єру, а у тих, хто зайняв другу і третю позиції, і їхні партії подолали прохідний бар'єр, набраних відсотків недостатньо для отримання мандата за списком", - констатував А.Магера.

Коментуючи ситуацію, коли в одному окрузі від двох партій можуть бути обрані два кандидати, він пояснив, що обидва вони будуть зареєстровані, оскільки "з погляду законодавця - територіальні округи є технологічними, а насправді депутатів обирають за пропорційною системою".

За його словами, обидва депутати у такому разі "насправді представлятимуть інтереси виборців не одного територіального округу, а всього міста Києва від цієї партії".

Повний текст інтерв'ю А.Магери буде розміщено на головній сторінці сайта агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА