12:27 23.06.2015

Україна може заощадити $15,3 млрд без списання основного боргу - Moody's

2 хв читати
Україна може заощадити $15,3 млрд без списання основного боргу - Moody's

Україна може заощадити $15,3 млрд на виплати за держоблігаціями без списання частини основного боргу, якого домагається уряд у рамках переговорів з міжнародними кредиторами, заявила старший віце-президент рейтингового агентства Moody's Investors Service Крістін Ліндоу.

Провал переговорів, що відбуваються дуже напружено, а також можливе введення мораторію на виплати за зовнішнім боргом матимуть довгострокові негативні наслідки для України як для емітента, сказала вона.

При відмові від виплат за бондами Україна не зможе повернутися на міжнародний ринок капіталу, вважають у Moody's.

Україна намагається реструктурувати держборг на $19 млрд, щоб отримати антикризовий кредит Міжнародного валютного фонду (МВФ). Переговори зайшли в глухий кут - на думку кредиторів, списання частини номінальної вартості боргу, на якому наполягає уряд України, не є необхідною умовою для МВФ.

"Існує безліч різних способів заощадити $15 млрд і без списання, - сказала К. Ліндоу. - Зниження боргового навантаження можна досягти по-іншому, зокрема, за рахунок значного скорочення купона, тривалої відстрочки".

У понеділок держоблігації України з погашенням у липні 2017 року подорожчали на 1,1 цента, до 47,43 цента за долар номіналу, після того, як Росія підтвердила, що Україна виплатила купон на $75 млн за євробондами на $3 млрд із погашенням у грудні.

У березні 2015 року Moody's знизило кредитний рейтинг України до "Ca" - передостаннього рівня за шкалою, що передбачає, що країна "дуже близька" до дефолту.

За словами К. Ліндоу, рейтингове агентство вважатиме, що Україна перебуває у стані дефолту навіть у разі часткового списання, "оскільки уряд не зможе розплатитися за зобов'язаннями без реструктуризації, яку ми називаємо обміном у стресових умовах (distressed exchange)", або еквівалентом дефолту.

Moody's очікує скорочення ВВП України на 7,5% в 2015 році і на 2% у 2016 році. Між тим МВФ раніше погіршив прогноз спаду в українській економіці з 5,5% до 9% у цьому році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА